Navštivte také: Coworking33 - Sdílené kanceláře Břevnov
  • Titulní stránka
  • Krása a móda
  • Sex a vztahy
  • Zdraví a relax
  • Děti a rodina
  • Recepty
  • Horoskopy
  • Soutěže
  • Zelené zlato z Číny - čaje všeho druhu

    15.4.2011, Markéta Vocetková

    Pochmurné podzimní ráno. Bezmyšlenkovitě saháme po připraveném hrnku, sáčku čaje a konvici s horkou vodou. Málokdo si ale uvědomí, že tento nápoj pijí lidé téměř pět tisíc let. Horký šálek čaje provázel mnichy ve starověké Číně při jejich meditaci, byl znám svými léčebnými účinky, povzbuzujícím efektem a lahodnou chutí.

    Kdysi dávno čínský léčitel Šen-Nung, pozoroval své tělo a všiml si, že ho převařená voda s lístky čajovníku povzbudila a že má blahodárný vliv na jeho organismus, ale také že výborně chutná. Toho využíváme i my v dnešní době.

    Právě v Číně začal první sběr a zpracování čaje. Mladinké dívky otrhávaly keře planého čajovníku, oděny do jednoduchého oděvu. Nemohly jíst nic kořeněného nebo silně aromatického, aby neporušily čajové aroma. Nejkvalitnější čaje se takto zpracovávají dodnes. Méně kvalitní čaje se zpracovávají mechanicky. Nejrozsáhlejší plantáže nalezneme v Číně, Indii, Japonsku a na Srí Lance.

    A jak tedy poznat kvalitní čaj? Velmi jednoduše. Pro sklizeň se používá prvních pět lístků na konci větvičky čajovníku. Nejjemnější konec větvičky, první lístek, který je nejvíce ceněn pro svou kvalitu, se nazývá tips. Pokud má váš čaj vysoký podíl tipsů, máte jistotu, že pijete kvalitní čaj. Velmi kvalitní čajový nálev připravíte také ze směsi prvních třech lístků.

    Čaje nižší kvality mohou být smíšené ze všech pěti druhů lístků. Rozdrcená směs posledních lístků se používá do čajů sáčkových. V těch můžete najít čaje z různých oblastí. Výrobci tak činní proto, aby dosáhli co nejvyšší kvality a vy si mohli vychutnat každý šálek.

    Druhy čajů a jejich účinky

    Většina lidí se mylně domnívá, že čaj černý a čaj zelený jsou dvě různé rostliny. Není tomu tak. V dnešní šlechtitelské době je pochopitelně vypěstováno mnoho druhů tak, aby splňovaly co nejlépe požadavky nás, zákazníků. Nicméně to nic nemění na tom, že základ tvoří jediná rostlina Camellia Sinensis.

    To, jestli si zvolíte ke snídani čaj zelený, bílý nebo černý, sypaný či v sáčku, záleží na způsobu jeho zpracování. Velmi zjednodušeně:  Na čajové plantáži se natrhají čajové listy. Ty se nechají zavadnout na slunci, poté se válí na bambusových plátnech nebo natřásají v proutěných koších. Tím se naruší jejich povrch a čaj začne tmavnout. Čím déle je čaj vystaven vzduchu, tím je tmavší. Abychom zastavili jeho tmavnutí, musíme ho prudce zahřát. To se provádí ve velkých kovových pánvích. Ještě horké listy se znovu vysýpají na plátna, kde je ženy rolují a nechávají proschnout. Zrychlenější verzí je, že všechny tyto úkony provádí stroj, který nakonec hotovou směs rozemele a nasype do připravených sáčků, nebo se porcuje do dóz a do prodeje jde jako čaj sypaný.

    Bílý čaj

    Tento druh čaje je velmi oblíben mezi znalci čaje. Je tvořen v téměř všech případech pouze tipsy, jeho povrch se nenechává narušit, po sběru se pouze prudce zahřeje. Má světlý nálev a jemnou chuť. Je vhodný k celodenní konzumaci, posiluje imunitní systém a zklidňuje mysl. Oblíbený čaj tohoto typu je například Pai Mu Tan, neboli „Bílá pivoňka“

    Zelený čaj

    Je ideální k udržení štíhlé postavy, neboť podporuje trávení a omezuje pocit hladu. Nechává se jen lehce protřásat v koších a rychle zahřát. Má světle zelený nálev, svěží a povzbuzující chuť. Milovníky zeleného čaje najdeme prakticky kdekoli, nejvíce však v Číně a Japonsku. Pro tyto národy je pití čaje každodenním rituálem – čajový obřad. Mezi tyto čaje patří Gunpower nebo Mate.

    Oolong – polozelený čaj

    Oolongy  jsou čaje přechodné. Jejich výroba je velmi specifická. Tvoří přechod mezi čajem zeleným a černým.

    Podporují trávení, zbystřují smysly, pomáhají posilovat imunitu. Nemají tak velké množství teinu (látky stejné jako je kofein v kávě), je ovšem silnější než zelený čaj. Oblíbeným čajem tohoto druhu je například Ti Kuan Yin – „Železná bohyně milosrdenství“.

    Černý čaj

    V Číně mu přezdívají čaj červený, podle barvy jeho nálevu. Několikanásobně se protřásá a nechává zasychat. Černý čaj má největší obsah teinu, tudíž nejvíce povzbudí. Má silnější, někdy až nahořklou chuť. Pro její zmírnění si ho lidé často dochucují medem, citronem či mlékem. Černé čaje jsou oblíbené v Evropě a Indii. Známý je např. Darjeeling nebo Earl Grey.

    Žlutý čaj

    Žlutý čaj neboli čaj čínských císařů je velmi ceněný druh čaje. Pijí ho čajoví znalci a milovníci. Jeho výroba je po tisíciletí utajována. Název dostal podle krásně žlutého nálevu. Byl pochoutkou císařů a vyšších vrstev. Představitelem je Kekecha nebo Yellow Needle Tea.

    Čajové zvláštnosti

    Mezi zvláštní typy čajů patří např. Phu–er. Ten se zpracovává za pomoci speciálních bakterií. Má pak ojedinělou, typickou chuť. Je znám tím, že při pravidelné konzumaci odbourává tuky.

    Krásný čaj je tzv. květový čaj. Jde o kuličku svázanou z čajových lístků a květu květiny. Po zalití horkou vodou se kulička rozvine do krásného květu, a uvolní se aroma čaje smíšeného s vůní květu.

    Při návštěvě čajovny nebo prodejny kávy a čajů vám jistě poradí, jaký čaj je vhodný právě pro vás. Užitečné rady najdete i na internetu, praktičtější je však osobní výběr. Objevování tajemství čaje se může stát i vaším malým ranním rituálem.

    Přečtěte si také: