Navštivte také: Coworking33 - Sdílené kanceláře Břevnov
  • Titulní stránka
  • Krása a móda
  • Sex a vztahy
  • Zdraví a relax
  • Děti a rodina
  • Recepty
  • Horoskopy
  • Soutěže
  • Přehled vitaminů

    12.4.2011, Natalie Postlerová

    Ke spokojenému životu patří zdravý životní styl. Ten zahrnuje pravidelné cvičení a vyváženou stravu. Jedině potravou totiž přijímáme látky nezbytné pro každodenní chod organismu. Tyto důležité látky zahrnují i vitaminy. Jejich stručný přehled si můžete přečíst zde:

    Vitamin A

    Tento vitamin je rozpustný v tucích. Je to antioxidant nezbytný pro dobrý zrak. Při nedostatku může dojít k šerosleposti a snížení imunity. Pozor bychom si měli dát ale i na přebytek. Můžeme ho najít v játrech, mrkvi, másle, brokolici, rybím tuku nebo vaječném žloutku.

    Vitamin B1

    Je rozpustný ve vodě (stejně jako všechny vitaminy B). Nedostatek způsobuje nemoc beri-beri, která se projevuje hlavně depresemi. Tento vitamin obsahují neloupané obiloviny, maso nebo ořechy.

    Vitamin B2

    Ovlivňuje základní buněčný metabolismus organismu, je důležitý pro správnou funkci mnoha orgánů. Najdeme ho v kvasnicích, játrech, vejcích, rybách nebo ořeších.

    Vitamin B3

    Reguluje množství cholesterolu v krvi. Nachází se v játrech, tuňáku, fazolích, listové zelenině (špenát, brokolice, zelí, kapusta …) nebo krůtím mase.

    Vitamin B5

    Tento vitamin je nezbytný pro metabolismus tuků a cukrů. Má příznivý vliv na kvalitu vlasů, kůže a nehtů. Vyskytuje se téměř ve všech potravinách živočišného i rostlinného původu.

    Vitamin B6

    Je důležitý pro metabolismus aminokyselin a cukrů. Nachází se v játrech, vejcích, banánech, bramborách, ořeších a obilovinách.

    Vitamin B9 (kyselina listová)

    Je nezbytný pro mnoho procesů v organismu a také pro těhotné ženy, jelikož má pozitivní vliv na vývoj plodu. Nejčastěji ho najdeme v listové zelenině, ale také v játrech. Pozor však na vaření zeleniny. Tím totiž většinu množství vitaminu zničíte.

    Vitamin B12

    Je důležitý pro správnou krvetvorbu a funkci nervového systému. Měli bychom si však dát pozor i na jeho přebytek. Obsahují ho vejce, mléčné výrobky a maso.

    Vitamin C

    Je rozpustný ve vodě. V organismu má mnoho funkcí, např. pro tkáňové dýchání, podporuje růst, tvorbu bílých krvinek. Určitě si však dejte pozor na přebytek vitaminu. Může vést k vyšší nemocnosti, dokonce úmrtnosti. Nalezneme ho v ovoci a zelenině, např. v citrusech, šípku, rajčatech, brokolici, brusinkách a mnoha dalších.

    Vitamin D

    Je rozpustný v tucích. Má nezbytnou úlohu pro vstřebávání vápníku a fosfátu. Nedostatek tedy způsobuje měknutí kostí a zvýšenou kazivost zubů. Tento vitamin je tvořen v kůži za působení slunečního záření. Lze ho získat také z rybího tuku, jater, vaječného žloutku a mléka.

    Vitamin E

    Patří mezi antioxidanty rozpustné v tucích. Jeho nedostatek může způsobit dokonce neplodnost. Nalézá se v másle, mléce, burských ořeších nebo sóji.

    Vitamin K

    Tento vitamin je rozpustný v tucích a podílí se na srážení krve. Nedostatek tedy přináší krvácení a modřiny. Velké nebezpečí hrozí hlavně u kojenců. Je obsažen v zelené listové zelenině a některých olejích rostlinného původu.

    Přečtěte si také: