Navštivte také: Coworking33 - Sdílené kanceláře Břevnov
  • Titulní stránka
  • Krása a móda
  • Sex a vztahy
  • Zdraví a relax
  • Děti a rodina
  • Recepty
  • Horoskopy
  • Soutěže
  • Astma – novodobý mor

    4.4.2011, Dagmar Čechová

    Slovo astma se dnes skloňuje ve všech podobách. Je ale nutné vědět, že astma není žádnou novinkou na poli onemocnění dýchacích cest.

    Astma bronchiale je dlouhodobý zánět sliznic dýchacího ústrojí, který způsobuje dechovou nedostatečnost a často zúžení dýchacích cest. Nejčastěji se astma objevuje ve spojení s těžkými alergiemi – je tomu tak u 10 % dětí a 5 % dospělých.

    Příčin bylo zaznamenáno mnoho. První z nich je souhrn genetických faktorů a vlivů vnějšího prostředí a druhou pouze vliv vnějšího prostředí. Genetické predispozice samy o sobě onemocnění nikdy nezpůsobí. Častým důvodem rozvinutí astmatu u dětí je pasivní kouření (ale samozřejmě i kouření obecně) v těhotenství, stejně tak i bydlení v oblasti se znečištěným vzduchem, jako jsou centra měst nebo uhelné pánve České republiky – na Ostravsku astmatem trpí až 30 % lidí!

    Dalšími důvody může být přehnaná hygiena (která změní bakteriální populaci a naruší tak imunitu jedince) a užívání antibiotik v útlém věku. Dlouhodobé vystavení stresu se ukázalo jako jednou z dalších možných příčin.

    Průběh astmatu se liší téměř u každého jedince – někdy se objevuje jako chronicky zhoršené dýchání, u většiny se spíše projeví jako rychlý záchvat dušnosti po styku s nějakým alergenem, všeobecně znečištěným vzduchem či námahou.

    Astmatický záchvat se může objevit velmi náhle a postupně způsobit sevření dýchacích cest až úplnému dušení – tato reakce často vzniká u lidí alergických na bodnutí včelou nebo dalším podobným hmyzem. Jindy může záchvat nastoupit pomaleji, nejprve se projeví kýcháním, svěděním na prsou. Po nějaké době (která může trvat i několik hodin) se objeví svírání hrudníku, kašel a po čase i dušnost. Záchvat samozřejmě provází i zrychlená srdeční činnost a u mnoha jedinců i panika, která stav často jen zhoršuje.

    Astmatický záchvat se často zažehná sprejem s uvolňujícím účinkem na průdušky, nebo různými prášky proti alergiím. U těžkých případů musí občas zasáhnout lékař s injekcí kortikoidů nebo chirurgickým zákrokem.

    Přečtěte si také: