Navštivte také: Coworking33 - Sdílené kanceláře Břevnov
  • Titulní stránka
  • Krása a móda
  • Sex a vztahy
  • Zdraví a relax
  • Děti a rodina
  • Recepty
  • Horoskopy
  • Soutěže
  • Vše pro váš lepší spánek

    15.3.2011, Dagmar Čechová

    Spánek je nejdůležitější součástí našeho života, a právě proto bychom se měli snažit si ho zpříjemnit všemi dostupnými prostředky. A tím nejpodstatnějším je vaše postel. Tak se na ni pojďme podívat zblízka.

    Postel je snad v každém věku náš nejoblíbenější kus nábytku, ale zároveň také často opomíjený. Ale právě správná postel, potažmo zdravý spánek, může být řešením mnoha zdravotních problémů – stejně tak je nevhodná matrace důvodem bolesti zad, hlavy nebo například celkové únavy.

    Pokud tedy budete vybírat novou postel – a to kompletní – je nutné zaměřit se na několik věcí. První je určitě matrace. Pro zdravý spánek by neměla být, ani příliš tvrdá, ani měkká – tady bohužel nezáleží na tom, že milujete postel tak měkkou, že se do ní zaboříte pěkně hluboko. Postel musí být tvárná, tak aby se přizpůsobila tvaru vašeho těla, zároveň musí podepřít vaši páteř, aby se při spánku nedeformovala.

    V současné době je na trhu široká nabídka matrací – liší se především v použitém materiálu. Takřka už odzvonilo pružinovým matracím, nebo dokonce těm molitanovým. Novinkou se před pár lety staly pěnové matrace, především pak latexové. Jejich velkou předností jsou zóny s různou tvrdostí – pod hlavou máte tedy matraci tvrdší než například pod zády. Jejich životnost je navíc až dvacet let.

    Neméně důležitou součástí postele je rošt. Málokdo dnes používá plný podklad v posteli – ten prakticky znehodnocuje funkčnost matrace. Lamelové rošty jsou téměř jediné používané na našem trhu. Pamatujte – čím více lamel, tím lépe. Správný rošt se přizpůsobí tvaru vašeho těla podobně jako matrace. Existují dokonce i polohovatelné rošty s možnosti zdvihu jednotlivých částí.

    Samozřejmě i postel sama o sobě je důležitá. Materiál vám určí její životnost – nejlepší je samozřejmě masiv. Postele železné vypadají sice pěkně, ale když pod vámi při každém otočení zavrzá, tak už tolik nadšení nebudete. Je tedy nutné vybírat s rozumem – to nejhezčí není vždy to nejlepší. A u postelí to platí dvojnásob.

    Přečtěte si také: