Navštivte také: Coworking33 - Sdílené kanceláře Břevnov
  • Titulní stránka
  • Krása a móda
  • Sex a vztahy
  • Zdraví a relax
  • Děti a rodina
  • Recepty
  • Horoskopy
  • Soutěže
  • Umění Feng Shui

    8.3.2011, Dagmar Čechová

    Feng Shui je dnes velmi módní záležitostí – pokud nemáte podle jeho pravidel upravený byt, pracovní místo nebo jenom stůl, jste prostě out. Tak to nyní s námi napravte!

    Feng Shui je tradiční čínské učení, které se snaží o nastolení harmonie mezi člověkem a jeho životním prostorem. Správným postavením předmětů ve vašem bytě pak pomůžete energii čchi, aby bez problémů proudila. Čchi je pozitivní, ale i negativní životní síla, nezbytná k životu.

    Feng Shui kombinuje sílu pěti základních prvků – vody, ohně, země, dřeva a kovu – a zároveň se mezi nimi snaží nastolit harmonii pomocí tvarů, barev, zvuků a vůní. Toto umění se aplikuje na kompletní životní prostor člověka, tedy už při stavbě domu napovídá, jak rozmístit místnosti, aby se vám v domě dobře žilo.

    Cílem Feng Shui je situovat budovy na místa s dobrým čchi, které záleží na polaritě dvou hlavních prvků v čínské kultuře – Jin a Jang. Kvalita energie čchi pak ovlivňuje i kvalitu našeho žití a vztahů s ostatními lidmi. Odborníci na Feng Shui používají rozličné nástroje, nejznámějším je pak plánek Pa kua, podle kterého se v místnosti určují oblasti vhodné pro určitou činnost nebo umístění například rostlin.

    Feng Shui má kromě řádu rozmístění i pravidla po věci užité v bytě všeobecně. Například rostliny odmítá suché – jsou mrtvé, nemají žádný přínos, ba naopak. Překvapivě nejvhodnější je pro Feng Shui tlustice – velice nenáročná rostlina s oblými listy. Upřednostňuje přírodní materiály jako dřevo a textil. Dále také neobvyklé a barvy, veselé obrazy a především fotografie. Postel i veškeré sezení by měly být daleko od dveří, ale rozhodně ne zády k nim – což je i rada pro vaši osobní bezpečnost. Ložnice by neměla obsahovat žádnou elektroniku jako je televize nebo počítač. Feng Shui také takříkajíc podporuje minimalismus – kuchyň ani obývák by neměly být přeplněny – naopak lépe působí vzdušné a čisté prostory. Například stůl by měl mít vždy oblé rohy, protože ty ostré vás oslabují.

    Feng Shui je velmi komplexní a náročné, pro všechny případy je nejlepší najmout si odborníka, abyste něco nepřehlédli.

    Přečtěte si také: