Navštivte také: Coworking33 - Sdílené kanceláře Břevnov
  • Titulní stránka
  • Krása a móda
  • Sex a vztahy
  • Zdraví a relax
  • Děti a rodina
  • Recepty
  • Horoskopy
  • Soutěže
  • Kouření - jak definitivně přestat!

    7.3.2011, Dagmar Čechová

    Kouření – zlozvyk, droga a pro někoho úplně normální každodenní činnost. Počet kuřáků se v dnešním světě odhaduje na 1,5 miliardy, v průměru umře každou hodinu 560 lidí na následky kouření – mezi ně patří i ti, kteří se cigarety nikdy nedotkli. Mnohým je to jedno, ale někteří se tohoto nešvaru chtějí zbavit. Ale jak na to?

    Problém s odvykáním kouření je ve většině případů těžká závislost na nikotinu. A to nejen psychická – mnoha kuřákům pomáhá ranní cigareta se vůbec dostat z postele, dojít si na záchod a nastartovat na plný výkon. Nikotin podobně jako čokoláda vyplavuje v mozku hormony štěstí – vzniká tak návyk, který se dá srovnat se závislostí na tvrdých drogách.

    Při pokusech o skoncování s cigaretami se u 80 % kuřáků objevují abstinenční příznaky – špatná nálada, nervozita, podrážděnost, bolesti hlavy a především nezvladatelná chuť na cigaretu. Tyto příznaky se obvykle objeví již během prvního dne, nejhorší pak bývají první tři týdny – u některých jedinců se ale objevují až po tři měsíce.

    Dnes existuje mnoho pomůcek, které odvykání, když ne zpříjemní, tak alespoň ulehčí – nejoblíbenější jsou stále nikotinové pastilky, žvýkačky a náplasti, které do těla uvolňují určité množství nikotinu – neobjevují se tak fyzické abstinenční příznaky. Žvýkačky se ovšem nedají používat často – jsou vhodné pouze pro občasné použití, většinou v kombinaci s jinou odvykací pomůckou. Pastilky, žvýkačky a náplasti jsou možná nejpohodlnější a nejdiskrétnější, ale mnoha kuřákům chybí ono držení cigarety, její zapalování a potahování.

    A právě na tomto principu staví nikotinové inhalátory – vypadá jako špička na držení cigarety, ve které je umístěna nikotinová kapsle. Potahováním se pak uvolňuje nikotin a vstřebává se i v horních cestách dýchacích (na rozdíl od žvýkaček a pastilek, které se vstřebávají pouze v ústech). Bohužel je tato metoda velmi drahá. Obdobou inhalátoru může být i elektronická cigareta, ta ovšem škodí zdraví téměř stejně jako cigareta klasická.

    Ať už se rozhodnete s kouřením skoncovat jakkoliv, mějte na paměti, že je nutné se vyvarovat zakouřených prostor, popřípadě přátel, kteří jsou silnými kuřáky – alespoň na čas – ti by totiž vašemu odvykání určitě nepomohli.

    Přečtěte si také: