Navštivte také: Coworking33 - Sdílené kanceláře Břevnov
  • Titulní stránka
  • Krása a móda
  • Sex a vztahy
  • Zdraví a relax
  • Děti a rodina
  • Recepty
  • Horoskopy
  • Soutěže
  • Zázrak jménem kontaktní čočky

    5.3.2011, Dagmar Čechová

    Kontaktní čočky se staly součástí každodenního života mnoha lidí a ti si dnes bez nich nedovedou představit jedinou minutu. Kromě zažehnání zrakové vady dokážou však také změnit vaši image. A někdy i mnohem víc.

    Abyste dostali kontaktní čočky, je vhodné kromě normálního optického lékaře navštívit i kontaktologa. V ideálním případě najdete oftalmologa, který má specializaci na kontaktní čočky. Ten vám pak přeměří zrak, doporučí kontaktní čočky a poradí vám s jejich aplikací. Zároveň se k němu můžete vrátit s každým problémem – ať už onemocnění očí nebo nesedícím čočkám. Zároveň vám doporučí, kde a jaké čočky koupit. Budete-li chtít, poradí vám i něco o levných kontaktních čočkách.

    Když už jste hrdými majiteli čoček, je třeba vědět několik věcí – tou hlavní je velice pečlivá hygiena. Čočky po vyjmutí z oka patří vždy do roztoku. Na čočce se totiž usazuje tenká vrstva nečistot a výměšků oka, která se velmi lehce stane domovem bakterií. Stejné nebezpečí platí i pro pouzdro na kontaktní čočky – je nutné ho často měnit a nějaké to čištění také neuškodí.

    Největší chybou, kterou mnoho lidí dělá, je tzv. přenášení čoček. Měsíční čočky jsou vždy pouze na měsíc! A je jedno, jestli jste je měsíc opravdu nosili – nenošení čočky jí životnost neprodlužuje. Pokud budete kontaktní čočky přenášet, můžete se brzy setkat se svěděním, pálením, slzením oka a nakonec i zánětem spojivek.

    Všichni však víme, že kontaktní čočky nejsou pouze dioptrické. Máme také barevné kontaktní čočky a ty vám mohou změnit i celou image. Kromě klasicky barevných čoček se dají velice snadno sehnat i ty lehce – nebo i více – bláznivé. Můžete se změnit v rudookou ďáblici nebo kočku se žlutýma očima.

    Kontaktní čočky jsou určitě mnohem pohodlnější než brýle, každý si s nimi ale určitě zažije své. Nejednou je budete hledat na zemi mezi chuchvalci prachu, nejednou si je zapomenete na noc vyndat. Možná se vám úplně nový pár podaří spláchnout do umyvadla. A možná taky ne.

    Přečtěte si také: