Navštivte také: Coworking33 - Sdílené kanceláře Břevnov
  • Titulní stránka
  • Krása a móda
  • Sex a vztahy
  • Zdraví a relax
  • Děti a rodina
  • Recepty
  • Horoskopy
  • Soutěže
  • VITILIGO – Nemoc, kterou trpěl i Michael Jackson

    10.2.2011, Natalie Postlerová

    Existuje mnoho kožních onemocnění, která jsou poměrně známá a běžná. U některých z nich naštěstí existuje způsob, jak je vyléčit, některá se řeší komplikovaněji. Jedna z těch méně známých a hůře léčitelných chorob je právě vitiligo.

    Jak se vlastně tato nemoc projevuje? Člověku trpícímu vitiligem odumírají buňky tvořící kožní pigment, což způsobuje viditelné světlé skvrny na kůži. Ty se objevují především na prstech, kolem kloubů, očí a genitálií. U někoho se mohou objevit i bílé řasy nebo vlasy. Příčina dodnes není zcela zřejmá. Jedna z teorií tvrdí, že za to může vlastní imunitní systém, který vytváří protilátky proti buňkám tvořícím pigment. Zajímavé také je, že někteří lidé mohou vitiligo mít, ale projeví se např. až po těhotenství, nějakém úrazu nebo dlouhém stresovém období.

    Tuto neinfekční nemoc má dnes asi 1 % populace. U těchto lidí se ložiska často dále rozšiřují, proto většina nemocných propadá depresím. Je zajímavé, že pouze z 20 % je tato choroba geneticky podmíněna.

    Jak název článku napovídá, i zpěvák Michael Jackson trpěl touto nemocí, ač to většina lidí neví. Zprvu skvrnky zakrýval tmavým make-upem, avšak postupně se ložiska rozšiřovala, proto naopak maskoval tmavá místa make-upem světlejším.

    Vitiligo dnes není stoprocentně léčitelné, avšak existují možnosti, jak se nemoci zbavit. Obecně lze užívat kortikoidy, které by měly pomoci, ovšem nepůsobí u všech. Další možností je implantace pigmentových buněk do míst postižených vitiligem. Pro lidi s velmi rozsáhlými ložisky je tu možnost zesvětlení kůže zbylé, „zdravé“. To se ovšem provádí jen při dosažení určitého procenta napadení, ke kterému bohužel příliš lidí nedospěje.

    Vitiligo nemocné většinou ovlivní na celý život. Jde o estetiku, může způsobit deprese a nízké sebevědomí. Určitě je však třeba si uvědomit, že krása netkví jen ve sjednocené barvě pleti. Osobně necítím, že by tato nemoc ubírala na půvabu. Naopak, máme možnost si všimnout, jak dokáže být člověk nádherný i s estetickou vadou.

    Přečtěte si také: