Navštivte také: Coworking33 - Sdílené kanceláře Břevnov
  • Titulní stránka
  • Krása a móda
  • Sex a vztahy
  • Zdraví a relax
  • Děti a rodina
  • Recepty
  • Horoskopy
  • Soutěže
  • Afty, koutky, opary – největší nepřátele vašich úst

    9.2.2011, Dagmar Čechová

    Každý se už alespoň jednou setkal s oparem, koutkem nebo aftou. A každý ví, jak je to nepříjemné a jak těžko se jich zbavuje. Proč a jak vznikají a jak se jich účinně zbavit si můžete přečíst v našem článku.

    Opar je velmi protivné infekční onemocnění. Nejhorší ovšem je, že jakmile ho jednou dostanete, máte jistotu, že se objeví znovu a znovu. Opar patří do skupiny retrovirů (mezi ně patří například i HIV), které se ve vašem těle usídlí a jednou za čas se projeví, většinou zrovna když máte sníženou imunitu (nebo i v mnohých případech po pobytu na přímém slunci). Puchýřky naplněné tekutinou, které se po pár dnech promění ve stroupky, většinou do týdne zmizí – pokud se jich příliš nedotýkáte. Obvykle se objeví v okolí rtů, ale ani opar v nose nebo na tvářích není nic zvláštního.

    Léčba oparů už je těžší – každý reaguje na jiný přípravek, nejoblíbenější jsou ale mastičky s antibiotiky. Novinkou jsou i náplasti, jejich nevýhodou je, že pokud máte opar na části rtu, která je často vlhká, náplast se po pár minutách sama odlepí. Vhodné jsou i přípravky, které proti oparům chrání předem – pokud víte, že se budete slunit na horách, nebo že se vám po chřipce vždy udělá nepříjemný stroupek, je pro vás vhodná pilulková kůra.

    Koutky úst nejsou o nic příjemnější; znáte to – praskne vám koutek rtů a oteče. Bolí to a při každém otevření úst praská znovu a znovu. Koutky jsou většinou příznakem nedostatku vitaminu B12 – riboflavinu, po jehož podání se za pár dní koutky zase uzdraví. Není to tak ale vždy – často se dělá u novorozenců, nebo bezzubých starších lidí, popřípadě i dětí s rovnátky nebo lidí s protézou. Mohou za to unikající sliny, které narušují jemnou kůží v koutku a zde se pak množí kvasinky a bakterie. Ať už jsou příčiny jakékoliv, je vhodné používat mastičky proti plísním.

    Afty jsou drobné vřídky na sliznici uvnitř dutiny ústní. Často vznikají zanesením nečistost do úst – tedy hlavně u dětí, nebo při poranění úst, konzumaci dráždivých jídel nebo nedostatku stopových prvků. Jejich léčba je složitější a delší než u oparů, protože se léčivé mastičky v ústech ředí slinami. Velmi účinnou je však genciánová violeť, která má antibakteriální účinky, většinou se kombinuje s vitaminovými komplexy, aby se zabránilo recidivě.

    Přečtěte si také: