Navštivte také: Coworking33 - Sdílené kanceláře Břevnov
  • Titulní stránka
  • Krása a móda
  • Sex a vztahy
  • Zdraví a relax
  • Děti a rodina
  • Recepty
  • Horoskopy
  • Soutěže
  • Anorexie – život ohrožující mentální porucha

    8.2.2011, Dagmar Čechová

    Mentální anorexie je poměrně známá porucha příjmu potravy. Bohužel je také hojně rozšířená a v polovině případů smrtelná. Jediný způsob, jak proti ní bojovat, je osvěta – jak rodičů, tak potomků.

    Anorexií trpí nejčastěji dívky ve věku 14 – 18 let, není ale výjimkou u chlapců nebo u dětí mladších. A právě děti v tomto věku jsou nejzranitelnější vůči okolním vlivům, především ze strany rodičů nebo spolužáků. Ve světě se totiž ustálila představa o ženské kráse, jejíž jedinou podobou je až nepřirozená štíhlost. Nejlepším příkladem je asi panenka Barbie, jejíž proporce jsou téměř neslučitelné se životem. Důvodem ale může být i nějaká těžká životní situace jako například rozvod rodičů, přechod na novou školu apod.

    Jak vlastně anorexie vypadá? Jedinec trpící touto mentální poruchou odmítá potravu - nejprve sníží výživovou hodnotu na ještě únosnou hranici, po čase však nemoc postoupí do stádia, kdy je tato osoba živa třeba z jedné žvýkačky na den. Zároveň většinou takto nemocní lidé začnou více cvičit nebo se uchýlí i k dalším možnostem snížení váhy jako je zvracení nebo užívání projímavých prostředků. Přirozeně pak tento jedinec začne hubnout, nicméně ani po dosažení „vysněné“ váhy se nevrací k normálnímu jídelníčku. Trpí ustálenou představou, že má stále velkou nadváhu.

    Poté přichází anorektik do stádia, kdy už si změn všímá i okolí – už není pouze štíhlý, připomíná spíše kostlivce. Zároveň dochází k dalším projevům nezdravého hubnutí – začnou vypadávat vlasy, jedinec může poměrně často omdlévat, je vyčerpaný, nezvládá běžné denní úkony, je podrážděný, u děvčat ustává menstruační cyklus.

    U všech případů je pak podobně nemocný člověk hospitalizován, potrava je mu nejprve podávána přes infuzi, později i po malých dávkách orálně. Anorexie se ale nedá léčit pouze fyzicky, nutná je i psychická léčba, která je velmi těžká a zdlouhavá. Bohužel často dochází k recidivě a téměř všechny případy se nikdy nevyléčí úplně. Jediným způsobem jak anorexii předcházet, je psychická podpora u jedinců s labilní psychikou.

    Přečtěte si také: