Navštivte také: Coworking33 - Sdílené kanceláře Břevnov
  • Titulní stránka
  • Krása a móda
  • Sex a vztahy
  • Zdraví a relax
  • Děti a rodina
  • Recepty
  • Horoskopy
  • Soutěže
  • Antikoncepce není jen jedna

    24.1.2011, Dagmar Čechová

    Jak se bránit proti početí ví každý už od puberty. Možností je tu tolik, že každému umožní vybrat si to, mu nejvíc vyhovuje. Jaké tedy máme druhy antikoncepce?

    Nejoblíbenějším druhem antikoncepce je prezervativ nebo také kondom. Kromě početí chrání proti infikaci sexuálně přenosnými chorobami – tvoří bariéru mezi těly obou partnerů. Problém však může nastat, pokud má jeden z dvojice alergii na latex – z toho se totiž většina kondomů vyrábí. V lékárnách ovšem seženete i ty nelatexové.

    Hormonální pilulky jsou další velmi oblíbenou formou antikoncepce. Především pro svou účinnost, která dosahuje 99%, na druhou stranu už ale neochrání před pohlavními nemocemi. Pro většinu žen je to však velmi pohodlné řešení – ať už ji užívají v pilulkách nebo preferují náplast či implantát. Problém implantátu však spočívá v úplném zastavení menstruace na dobu tří let (tak dlouho se implantát nosí). Ač se to může zdát divné, mnoho žen si po několika měsících nechá hormonální tyčinku z paže odstranit.

    U nás ne až tak rozšířenou antikoncepcí je poševní pesar. Jde o malý gumový klobouček, který se zavádí dovnitř pochvy vždy před stykem. Jeho nepříliš vysoká oblíbenost je způsobena pravděpodobně tím, že manipulace s pesarem není úplně příjemná. Pesar zároveň může způsobovat časté záněty.

    Podobně neoblíbenou metodou je nitroděložní tělísko, které se, jak už název napovídá, zavádí až do dělohy, kde narušuje pohyb spermií i vajíčka. Jeho nevýhodou je opět možnost způsobení zánětů, navíc může způsobit i silnější krvácení během menstruace.

    Chemickou metodou antikoncepce jsou gely nebo čípky. Tyto prostředky se zavádí hluboko do pochvy a jejich účinnost se odhaduje na 2-10 hodin po aplikaci. Funguje na bázi spermicidů, které znehybňují nebo zabíjejí spermie. Většinou se využívají spolu s dalšími antikoncepčními metodami jako je pesar nebo kondom. Jejich výhodou je volná dostupnost bez lékařského předpisu.

    Poslední zato však dokonale účinnou metodou je sterilizace, kterou podstupují lidé spíše ve vyšším věku popř. již s několika dětmi.

    Přečtěte si také: