Navštivte také: Coworking33 - Sdílené kanceláře Břevnov
  • Titulní stránka
  • Krása a móda
  • Sex a vztahy
  • Zdraví a relax
  • Děti a rodina
  • Recepty
  • Horoskopy
  • Soutěže
  • Bulimie – novodobý strašák

    20.1.2011, Dagmar Čechová

    Bulimie je jednou z nejobvyklejších stravovacích poruch. Úzce souvisí s anorexií, ale není až tak nebezpečná. Rozhodně ale není radno si s ní pohrávat.

    Bulimie spočívá v záchvatovitém přejídání, kterému následuje pocit viny a vyvrhnutí potravy zpět, ať už zvracením nebo užíváním diuretik. Někdy se jakási forma bulimie projevuje u anorektiků, kteří, aby zahnali pocit hladu, se nají a po několika minutách vše zase vyzvrací. Tato nemoc postihuje děvčata mezi 13. a 18. rokem života, není ale ojedinělá ani v pozdějším věku nebo u mužů.

    Bulimie nemusí začít pouze jako pokus o drastické snížení váhy, ale může fungovat i jako trest za něco. Také ne všechny ženy mají v úmyslu hubnutí, ale pouze si konejší svědomí po ohromné porci nějakého jídla – to není bulimie. Bulimie je samostatné onemocnění, u kterého si jedinec plně uvědomuje své činy, ale nemůže si sám pomoct.

    Mnoho hubnutím posedlých lidí si myslí, že bulimie je jednou z pohodlnějších cest k vysněné postavě. Zvracení toho, co jste před okamžikem snědli, vám ale zhubnout nepomůže, dost často je to přesně naopak. Proto často bulimici kombinují zvracení s projímadly, léky na hubnutí, cvičením atd. Často také období přejídání střídá období hladovky.

    Bulimie je poměrně snadno rozpoznatelná již v počátečních stádiích. Osoba postižená touto nemocí do sebe doslova naláduje všechno ve svém dosahu a po několika minutách nervozity skončí na záchodě. Zvracením se velmi rychle narušuje sklovina a i vnitřní tkáň jícnu, bulimikům jsou z dechu pochopitelně také cítit žaludeční šťávy. Postižení mají často trávicí problémy – ať už jde o průjem nebo naopak zácpu či neustálé pocity nevolnosti. Po delší době bulimie způsobuje i řídnutí kostí a extrémní nerovnováhu, co se týká vitamínů a minerálů.

    Bulimie je nemoc, kterou si jedinec nikdy sám nevyléčí. Často je potřeba drastických prostředků, jako je dozor, ať už při jídle nebo i na záchodě. S léčením jsou spojeny časté psychické problémy - například deprese nebo záchvaty paniky. Přesto je psychoterapeutická léčba jedinou možností.

    Přečtěte si také: