Navštivte také: Coworking33 - Sdílené kanceláře Břevnov
  • Titulní stránka
  • Krása a móda
  • Sex a vztahy
  • Zdraví a relax
  • Děti a rodina
  • Recepty
  • Horoskopy
  • Soutěže
  • Seriál Dovolená: Egypt - Země faraonů a slunečných pláží

    18.1.2011, Marika Postlerová

    Egypt je jedna ze zemí severní Afriky. Nabízí slunné pláže svažující se do Středozemního moře ze strany jedné a do Rudého moře ze strany druhé. Zájezdy do Egypta jsou stále oblíbeným způsobem, jak strávit kvalitní dovolenou. Někteří ji plánují celé měsíce, jiní využívají posledních možností, jak si užít prázdniny díky last minute zájezdům. Každý si pak odnáší úžasné zážitky z příjemně strávených dní. Málokdo si však před tím, než vkročí na půdu této úchvatné země, uvědomí, jaké bohatství tu spolu se starověkými civilizacemi po sobě zanechala. Nejsou to jen pozoruhodné architektonické stavby, monumentální sochy a pestré malby, ale také neobyčejná moudrost a vědění, ze kterých moderní lidstvo čerpá dodnes.

    Ne vždy byl Egypt arabskou zemí. V minulosti se skládal ze dvou různorodých částí, Horního a Dolního Egypta. Mnoho lidí bude jistě zaskočeno, že Horní Egypt se paradoxně nacházel na jihu a Dolní Egypt na severu říše. Vysvětlení však není zdaleka tak složité. Již od počátku věků se země potýkala s velkými problémy horkých dnů. Nemalou část tohoto území pokrývá Sahara a další menší pouště. Podmínky pro život tedy nikdy nebyly příliš jednoduché. Jediné útočiště se vždy nacházelo na březích řeky Nilu, nejdelší řeky Afriky. Její chladivý vánek a pravidelné záplavy obyvatelům přinášely mírnější klima a prakticky jedinou možnost, jak získat vodu a ornou půdu. Není tedy divu, že řeka Nil byla vždy nejdůležitější věcí v životech lidí, a její vysychání byla vždy jedna z největších pohrom. Vše se tedy řídilo Nilem a tedy i její směr toku určoval značení jednotlivých zemí. První panovník, který sjednotil starověký Egypt, byl faraon Meni přibližně kolem roku 3000 př. n. l. I přesto se však v průběhu všech dynastií vyskytovaly problémy s udržením obou zemí pohromadě. Rozvratů využívali samovládci, kteří se snažili dostat na místo faraona a zajistit si tak dlouhý život v přepychu a nekonečný „život“ po smrti v daleké Západní zemi.

    Neuvěřitelné množství památek, jako jsou pyramidy v Gíze, chrám Abú Simbel, Théby a jejich Město mrtvých, chrámy v Karnaku, Údolí králů nedaleko Luxoru, obří Sfinga a další, to vše se dá vidět jedině v této zemi. Je snad něco lepšího, než strávit s rodinou nádhernou dovolenou v Egyptě? Ležet na pláži a nechat se unášet vlnami moře nebo cestovat po všech koutech země a vrátit se tak v čase do minulosti? Každý si přijde na své a je jen na vás, jak svůj čas v této pozoruhodné zemi strávíte.

    Přečtěte si také: