Navštivte také: Coworking33 - Sdílené kanceláře Břevnov
  • Titulní stránka
  • Krása a móda
  • Sex a vztahy
  • Zdraví a relax
  • Děti a rodina
  • Recepty
  • Horoskopy
  • Soutěže
  • Vybíráme kontaktní čočky – které jsou ty pravé pro vaše oko?

    27.12.2010, Tereza Menclová

    Problémy se zrakem trápí v dnešní době spoustu lidí. Kontaktní čočky jsou elegantním řešením pro ty, kteří neradi nosí brýle. Mezi vynikající distributory patří firmy Bausch & Lomb a Johnson & Johnson.

    Acuvue Advance jsou dvoutýdenní, silikon-hydrogelové čočky od celosvětově známé firmy Johnson & Johnson. Součástí těchto čoček je speciální složka Hydraclear, která zajišťuje dostatečné zvlhčení a zpříjemňuje nošení, a UV filtr chránící rohovku před nebezpečným UV zářením. Acuvue Advance jsou určeny pro denní používání, měnit se musí každé dva týdny. Výhodou je především indikátor, který usnadňuje rozlišení rubu a líce čočky a zaručuje správné nasazení.

    Kontaktní čočky Soflens od firmy Baush & Lomb se vyrábí v několika různých typech. Soflens 59 na denní nošení je nutné vyměnit jednou za tři měsíce. Dalším modelem jsou Soflens Toric, které se vyměňují jednou za měsíc a slouží ke korekci astigmatismu, tedy vady způsobující nepřesné zaostření světla na sítnici. Jednodenní kontaktní čočky jsou Soflens Daily Disposable s vysokým obsahem vody, který zpříjemňuje nošením. Posledním typem jsou Soflens Multi-Focal určené ke korekci presbyopie. Jedná se o projev přirozené degenerace oční čočky u lidí vyššího věku. Čočky značky Soflens jsou světle modře zabarveny a nemají indikátor usnadňující rozpoznání rubu a líce.

    PureVision jsou také čočky od společnosti Bausch & Lomb. Jsou měsíční, silikon-hydrogelové a kontinuální – tedy propustné pro kyslík, který zásobuje oční rohovku i tehdy, kdy jsou víčka zavřená. Čočku je možné mít v oku celý měsíc. Indikátor na rozpoznání rubu a líce není součástí tohoto typu. Existuje také typ PureVision Toric, který je torický a slouží ke korekci astigmatismu. Patří mezi nejoblíbenější torické čočky na našem trhu. PureVision Multi-Focal je zase určen pro pacienty s presbyopií.

    Společnost Johnson & Johnson patří k tradičním firmám vyrabějícím kontaktní čočky. V nabídce mají jednodenní čočky, dvoutýdenní, měsíční, torické a další. Téměř všechny jsou opatřeny indikátorem k rozpoznání rubu a líce, který zaručuje, že si je nasadíte správně. Zmíněným indikátorem jsou čísla 1-2-3. Jednodenní kontaktní čočky jsou na nošení nejpohodlnější, protože si je ráno nasadíte a večer vyhodíte. Navíc není potřeba žádné čištění v roztoku. Naproti tomu ty dvoutýdenní se nosí buď nepřetržitě 14 dní, nebo přerušovaně a na noc se vyndavají. Torické čočky ke korekci astigmatismu jsou také dvoutýdenní a navržené tak, aby umožňovaly ostré a stabilní vidění. Mezi výhody patří fakt, že blokují UV-A a UV-B záření. Tento typ není vybaven rozpoznávacím indikátorem.

    Zajímavou novinkou je také revoluční roztok Biotrue Multi-Purpose od firmy Bausch & Lomb. Jedná se o víceúčelový roztok sloužící k péči o kontaktní čočky. Vedle desinfekčních účinků má i jiné výhody. Jednak obsahuje lubrikační složku (kyselinu hyaluronovou), která udržuje čočky hydratované – zůstávají vlhké po 20 hodin. Dále vyrovnává pH lidského oka, takže během nošení nepociťujeme žádné dráždění. Navíc tento roztok také udržuje proteiny ze slzného filmu v aktivní formě a tím napomáhá oku bránit se bakteriím. Čočky jsou navíc mnohem čistší. Biotrue Multi-Purpose zbavuje jejich povrch nečistot a jiných látek, které by nás mohly dráždit. Roztok v pouzdře na uchování čočky by se měl vyměňovat každé tři dny. Od zmíněné společnosti Bausch & Lomb existují i další roztoky, kupříkladu Opti-Free Express, Solocare Aqua či Options Multi.

    Nabídka je opravdu široká a při výběru vhodných kontaktních čoček se však nezapomeňte poradit se svým kontaktologem.

    Přečtěte si také: