Navštivte také: Coworking33 - Sdílené kanceláře Břevnov
  • Titulní stránka
  • Krása a móda
  • Sex a vztahy
  • Zdraví a relax
  • Děti a rodina
  • Recepty
  • Horoskopy
  • Soutěže
  • Kontaktní čočky bez starostí? Jde to!

    9.12.2010, Markéta Vocetková

    Dny, kdy jste museli každý večer pracně sundávat a ráno nasazovat své kontaktní čočky, jsou dávno pryč. Již několik měsíců jsou na trhu dostupné kontaktní čočky, o které se po nasazení nemusíte téměř starat. V oku mohou být po dobu několika dnů, popřípadě týdnů. Zdá se vám to nemožné? Pojďme se na tento zázrak podívat blíže.

    Kontaktní čočky dělíme do dvou skupin: tvrdé čočky a měkké. Pro každého člověka je vhodný jiný typ, a pokud patříte do skupiny lidí, kteří by chtěli využívat výše zmíněných výhod, měli byste se poohlédnout po měkkých kontaktních čočkách Acuvue Oasys. Jako jejich základ je použit silikon-hydrogel. Čočky jsou tedy pružné, měkké a přizpůsobivé a co je hlavní, uživatel nemá pocit „suchého oka“. Velikost a zakřivení se nijak neliší od jiných typů kontaktních čoček. A jak tedy fungují? Běžný člověk, používající čočky, musí každé ráno vstát, nasadit si čočky a na konci dne je uložit do pouzdra se speciálním roztokem, který čočky vyčistí. Druhý den postup opakuje. Novinkou tedy je, že uživatel první den nasadí čočky Air Optix určené pro dlouhodobé nošení, běžně je nosí po dobu několika dní či týdnů, spí v nich a sundá je, pouze pokud to uzná za vhodné, nebo po uplynutí jejich doby spotřeby - 30 dní.  Doporučená doba nošení je týden v kuse, poté nechat přes noc čočky vyčistit a opět postup opakovat. I když je díky velkému obsahu vody a tedy i propustnosti čočka pro oka téměř neškodná, je dobré, nechat svůj zrak trochu „odpočinout“. Dejte na svůj úsudek, doporučení odborníků a vaše pohodlí.

    Jakým chybám se vyvarovat? Dbejte na čistotu svých rukou při manipulaci s okem a čočkou, jakákoli nečistota se zachytí na čočce a nás pak oko může nepříjemně pálit a řezat. Uložení čočky v roztoku (z vlastní zkušenosti mohu doporučit roztok OPTI-FREE Express) je také velmi důležité. Odstraníte tím usazeniny bílkovin z čočky, prach a jiné nečistoty, připravíte čočku k dalšímu použití. Nikdy nenechávejte čočky a suchu či v tekutině, která nebyla určena na uskladnění kontaktních čoček.

    Čočky nám dovedou v mnoha směrech velmi pomoci. Je však potřeba jim věnovat potřebnou péči, aby se z našeho přítele nestal nepřítel.

    Přečtěte si také: