Navštivte také: Coworking33 - Sdílené kanceláře Břevnov
  • Titulní stránka
  • Krása a móda
  • Sex a vztahy
  • Zdraví a relax
  • Děti a rodina
  • Recepty
  • Horoskopy
  • Soutěže
  • Víte, jak správně používat kontaktní čočky?

    6.12.2010, Markéta Vocetková

    Kontaktní čočky zažívají v dnešní době obrovský boom. Mnoha lidem dovolují sportovat, vykonávat své zaměstnání a celkově ulehčují život. Ještě před pár lety však nebyly tak oblíbené, kolovaly o nich fámy a lidé se je báli vyzkoušet. Obavy, že kontaktní čočky škodí zdraví, zhoršují zrak a jsou nepohodlné, jsou nesmyslné. V následujících řádcích se dozvíte proč.

    Na výrobu kontaktních čoček se používá nejkvalitnější materiál: silikon - hydrogel s velkým podílem vody. Ten je velmi důležitý pro průchod kyslíku k oku, zajišťuje pohodlnost při nošení a zvlhčuje oko. Dostatečné zvlhčení oční sliznice je důležité obzvláště pro ty, kteří pracují v prašném prostředí, jsou nuceni se dlouho dívat do monitoru či být soustředění na práci, a tudíž méně mrkají. Oči trpí, vysychají a mají tendenci pálit. Následkem jsou unavené oči, zarudnutí a přecitlivělost očí. Kontaktní čočky s vysokým podílem vody tento problém úspěšně eliminují.

    O oči bychom se měli starat, i pokud čočky právě nenosíme. Pravidelné prohlídky jsou samozřejmostí. Stačit by měly dvě prohlídky do roka. Prevence je vždy na místě. V běžném životě je dobré občas oči zvlhčit kapkami do očí, užívat dostatečné množství vitamínů a jiných doplňků stravy, podporujících dobrý zrak. Snažte se oči nepřetěžovat, pokud nemusíte, neseďte před monitorem déle, než je nutné.

    Usnadňují nám život. Jak? Některé sporty se nedají vykonávat s klasickými brýlemi např. plavání, atletika či box. Jiné sice provozovat můžete, ale podstatně vám při něm brýle přitíží. Byla by proto škoda vzdávat se oblíbeného sportu, jen kvůli špatnému zraku. Čočky jsou skvělým řešením. Téměř každý člověk, který je na brýlích závislý, ví, jak je nepříjemné, přijít v zimě z venku do vyhřáté místnosti a muset otírat zamlžená skla. Každodenní čištění také není příjemné. S kontaktními čočkami tyto starosti odpadají. Nebojte se proto vyměnit své brýle za kontaktní čočky!

    Říkáte si, že jsou vám čočky k ničemu, pokud nosíte brýle na blízko i na dálku? Omyl! Stejně jako existují multifokální brýle s dioptriemi na blízko i na dálku, existují i stejně řešené čočky – torické kontaktní čočky. Uživatel tedy vidí stejně dobře jak na blízko, tak na dálku bez jakýchkoli brýlí.

    Můžete vybírat z mnoha provedení čoček. Na trhu jsou jednodenní, týdenní, čtrnáctidenní, měsíční až roční. Pokud nosíte čočky jen výjimečně, při zvláštních příležitostech, jsou jednodenní, čili na jedno použití, vhodnými kandidáty. Na každodenní nošení jsou nejvhodnější měsíční či roční čočky. Všechny tyto čočky se vyrábí v průhledných variantách či v barevných variantách. Barevné čočky plní dekorativní funkci a umožní vám změnu image, dají se koupit i bez dioptrických hodnot.

    A jak se o ně starat? Jednodenní čočky ráno nasadíte a maximálně po 24 hodinách je vyhodíte. Jsou pohodlné a praktické. Měsíční čočky ráno nasadíte a večer uložíte do speciálního pouzdra naplněného roztokem na kontaktní čočky. Roztok čočky vyčistí od zbytečných usazenin, jako jsou bílkoviny a nečistoty. Ráno postup opakujete, vyčištěné čočky jsou příjemné, jako po prvním nasazení. Takto postupujte celý měsíc, poté načněte nové balení. Některé měsíční čočky jsou uzpůsobené i na spánek. Nosíte je tedy celý měsíc v kuse, poté vyměníte za nové. Ideální je, tento typ nosit týden v kuse, přes víkend je na noc sundat. Oči si „odpočinou“. Při nošení je nejdůležitější vaše pohodlí.

    V každé větší optice vám poradí, jaký typ je nejvhodnější pro vás, poradí, co čočky nabízí a v čem jsou jejich další výhody. Taktéž vás naučí správné nasazení a sundání. S trochou tréninku to zvládne každý.

    Přečtěte si také: