Navštivte také: Coworking33 - Sdílené kanceláře Břevnov
  • Titulní stránka
  • Krása a móda
  • Sex a vztahy
  • Zdraví a relax
  • Děti a rodina
  • Recepty
  • Horoskopy
  • Soutěže
  • Vyškrtněte z jídelníčku vyhlášené nepřátele štíhlé linie!

    6.12.2010, Tereza Menclová

    Diety jsou v dnešní době obrovským fenoménem, stránky módních časopisů se hemží fotkami krásných štíhlých žen, jimž by se většina z nás chtěla podobat. Proto se příslušnice ženského pohlaví "dobrovolně" trýzní hlady a trápí své tělo v posilovnách, fitcentrech a v dalších sportovních střediscích. Avšak po prvních úspěšně shozených kilech často následuje nechvalně známý a obávaný jojo-efekt. Jak tomu zabránit a dosáhnout kýženého výsledku bez hladovění? Základem je vyhýbat se negativním faktorům ohrožujícím naši linii, konkrétně tedy stresu, alkoholovým dýchánkům, nevyvážené stravě a vyhlášeným nezdravým pokrmům alias zabijákům štíhlé postavy.

    Účelem všelijakých dietních režimů není jen odstranění přebytečných kil, ale také úprava vlastní životosprávy, jež je nezbytná k udržení vydobyté tělesné hmotnosti. Našlo by se tisíce případů žen neustále redukujících svůj jídelníček, avšak úplně bezvýsledně. Aniž by si to uvědomovaly, často se nechávají lapit do lákavých a na první pohled nevinných kalorických pastí, které velmi snadno převrátí jejich dietní jídelníček vzhůru nohama.

    Těstoviny a pečivo z bílé mouky jsou jedním z několika nepřátel naší linie. Viníkem je především poměrně vysoký glykemický index - čím je vyšší, tím rychleji stoupá hladina cukru v krvi a naopak. Pokud zakomponujeme do jídelníčku potraviny s nízkou hodnotou tohoto indexu, tělo je bude déle trávit, hladina cukru bude vyrovnaná a pocit hladu se dostaví po mnohem delší době. Chutnější a zdravější alternativou světlého pečiva jsou celozrnné potravinářské výrobky a grahamové těstoviny obsahující velmi prospěšnou vlákninu.

    Pokrmy z fast foodů, aneb nechce se mi trávit hodiny u plotny, když mohu mít jídlo za pár minut na stole; vysoká frekvence konzumace hamburgerů, fritovaných hranolek, smaženého kuřete a klobás je zárukou přebytečných kil, navíc výživová hodnota těchto pokrmů je v nápadné diskrepanci s jejich hodnotou energetickou. Pokud je vaření vaším skutečným nepřítelem a preferujete spíše stravování v restauracích, věnujte svému obědu trochu času a vybírejte podniky s pestřejším a šetrnějším jídelním lístkem.

    Ač se to tak nemusí jevit, všelijaké dresinky, majonéza a kečup jsou poměrně zrádné pochutiny. Tato dochucovadla mění saláty a další zdravé pokrmy v kalorické bomby s vysokým obsahem tuků, v případě kečupu velkým množstvím cukrů. Do redukčního jídelníčku rozhodně nic takového nepatří.

    Největším lákadlem a nejčastějším hříchem bývá pochopitelně čokoláda a další sladké laskominy. Jednoduché cukry jsou sice nejrychlejším zdrojem energie a mají leckdy výrazně pozitivní vliv na naši psychiku, leč v dietním režimu nejsou vítány. Pokud nedokážete dostat slabost pro cukrovinky pod kontrolu, jednou za čas ukojte nesnesitelnou chuť na sladké kouskem hořké čokolády s vysokým obsahem kakaa, nebo ještě lépe ovocem.

    Ani nemusím připomínat, že všelijaké smetanové omáčky a typická česká kuchyně jsou při dietě tabu. Kupříkladu tomatová omáčka z čerstvých rajčat dokáže dochutit pokrm stejně dobře, a přitom má o polovinu kalorií méně.

    Co se týče pitného režimu, je nutné dbát na pravidelný přísun tekutin a vyvarovat se slazeným i syceným nápojům. Všemi oblíbená cola, snad nejpopulárnější nápoj dnešní doby, vám zaručeně zkomplikuje cestu k vysněné postavě. Minerální neperlivé vody a neslazené čaje jsou tím správným spojencem.

    Seznam zabijáků štíhlé linie je poměrně stručný, zmínila jsem ty potraviny, kterými se hřeší nejčastěji a které dovedou velmi snadno nabourat naše odhodlání. Život se odvíjí od našich priorit, a proto je nutné si ujasnit, co je pro nás důležitější - dobrý fyzický stav a kondice, nebo čokoládou opojené chuťové pohárky?

    Přečtěte si také: