Navštivte také: Coworking33 - Sdílené kanceláře Břevnov
  • Titulní stránka
  • Krása a móda
  • Sex a vztahy
  • Zdraví a relax
  • Děti a rodina
  • Recepty
  • Horoskopy
  • Soutěže
  • Vše, co jste kdy chtěli vědět o kontaktních čočkách. Jsou i pro vás?

    5.12.2010, Dagmar Čechová

     

    Problémy se zrakem se dají řešit různě – od drastických operací až po brýle, které věčně překážejí. Stále oblíbenějšími se stávají kontaktní čočky, které jsou tím nejpohodlnějším řešením, které můžete najít.

    Kontaktní čočky jsou považovány za moderní pomůcku, existují ale již od 19. století. Jejich nejčastější využití spočívá v korekci očních vad jako je krátkozrakost, dalekozrakost, astigmatismus (kombinace výše uvedených) či presbyopie (oční vada vlivem věkové degenerace). Dále se také čočky využívají při krátkodobém onemocnění, například při odchlípnutí rohovky. Poměrně často se v dnešní době využívají i barevné čočky.

    Kontaktní čočky rozdělujeme do několika skupin. Nejobvyklejší jsou tzv. jednodenní kontaktní čočky. Jejich životnost je velmi omezená – jak už název napovídá, na jeden den. Jejich výhodou je tedy absence obvyklé péče, především roztoku. Vhodné jsou především na dovolenou nebo při plavání, kde hrozí kontaminace kontaktní čočky.

    Vedle jednodenních čoček také existují čočky vícedenní, které se dají nosit v rozmezí 14 dnů a celého roku. Pro jejich pohodlné nošení potřebujete výše zmíněné roztoky pro kontaktní čočky. Ty slouží k čištění čočky – po dni nošení se na ní totiž usazují částečky prachu, které dráždí oko.

    Kromě klasických čoček, které odstraňují dalekozrakost nebo krátkozrakost, se vyskytují i čočky, které korigují astigmatismus – tzv. torické kontaktní čočky. Zcela jednoduše mají dvě dioptrické hodnoty, které se přizpůsobují vadě oka jedince. Zároveň se o torických čočkách dá říct, že jejich účinnost je vyšší než u brýlí, je ale nutné počítat s pohybem čočky na oku, který občas lehce zhoršuje schopnost zaostření.

    Nejnovější módou jsou barevné kontaktní čočky, které spolu s korekcí oční vady dokáží zvýraznit či úplně změnit barvu lidského oka. Pro přirozený vzhled jsou vhodné dobarvovací čočky, je u nich však důležitá propracovanost struktury duhovky a zvýrazněný prstenec na limbálním okraji.

    Přečtěte si také: