Navštivte také: Coworking33 - Sdílené kanceláře Břevnov
  • Titulní stránka
  • Krása a móda
  • Sex a vztahy
  • Zdraví a relax
  • Děti a rodina
  • Recepty
  • Horoskopy
  • Soutěže
  • Problémy se zrakem? Řešení se nazývá LASIK

    26.10.2010, Dagmar Čechová

    Oční vadou dnes trpí přes 50% obyvatelstva. Nejčastěji jde o krátkozrakost nebo dalekozrakost. Obě onemocnění dokáže vyřešit laserová operace očí - tzv. LASIK. Více se dočtete v našem článku.

    LASIK (Laser-assisted in situ keratomileusis) je v současné době nejúčinnější metodou k odstranění očních vad typu myopie (krátkozrakost), hypermetropie (dalekozrakost) nebo astigmatismu. Jde o nejčastěji používanou laserovou operaci s nejvyšší účinností v daném okruhu.

    Myopie je nejrozšířenější oční vadou - trpí jí až 40% lidí. Oko je v tomto případě moc dlouhé a obrazy se lámou před místo s nejostřejším viděním - výsledkem je pak rozmazaný obraz. Oproti tomu hypermetropie je méně obvyklá, objevuje se u 10% obyvatel. Oko je naopak příliš krátké a obraz dopadá až za sítnici. Postižený opět vidí rozmazaný obraz. Astigmatismus je jednoduše řečeno kombinací dvou předchozích vad - oční bulva má nepravidelný tvar a světelné paprsky tak dopadají před nebo za sítnici.

    Nejčastějším a nejjednodušším řešením jsou brýle nebo kontaktní čočky, další možností však může být i laserová operace očí.

    Laserová operace očí je vhodná pro veškeré úrovně postižení výše uvedených vad (s výjimkou vysokého stupně hypermetropie). Při zákroku dochází k modelování tkáně rohovky a tím pádem k upravení celkového zakřivení.

    Operace je poměrně rychlou záležitostí - provádí se ambulantně a trvá pět až deset minut. Oko je plně umrtveno anestetiky. V první části je seříznuta jedna pětina až jedna třetina tloušťky rohovky, která se odklopí stranou. Do vzniklého prostoru je zaměřen laser, který ořezává hmotu tzv. stromatu rohovky. Rohovka je pak zpět přišita a během dvou až tří dnů je oko plně zahojeno.

    Operace však není vhodná pro lidi, kteří měnili sílu brýlových čoček v posledním roce. Dále pak pro lidi nemocné cukrovkou, autoimunitními chorobami a dalšími nemocemi zabraňujícími rychlému hojení. Každý vyšetřující lékař vám však zajisté dokáže říct, zda jste nebo nejste vhodným kandidátem na tuto operaci.

    Přečtěte si také: