Navštivte také: Coworking33 - Sdílené kanceláře Břevnov
  • Titulní stránka
  • Krása a móda
  • Sex a vztahy
  • Zdraví a relax
  • Děti a rodina
  • Recepty
  • Horoskopy
  • Soutěže
  • Pilates

    10.10.2010, Markéta Vocetková

    Pevnou a vytvarovanou postavu touží mít snad každá žena i muž. Málokdo však má ty nervy, pravidelně navštěvovat posilovnu, hlídat si jídelníček, navštěvovat odtučňovací kúry či liposukce. Navíc nic z toho není zadarmo, a v době, kdy každou korunu v ruce obrátíme třikrát, je dobré utrácet za podstatnější věci, než za to, že bez práce dopneme naše staré kalhoty. S trochou úsilí a času je dopneme stejně tak dobře a navíc s pocitem, že jsme toho dosáhli svou vlastní snahou.

    Pilates je proto ideální cestou ke zdokonalování své postavy i svého ducha. Stačí naprosto krátké kondiční cvičení denně a výsledky se brzy dostaví. Pilates je nejen o zformování postavy. Učí vás vyrovnanosti, klidu a koncentraci, které upotřebíte i v běžném životě.

    Další skvělou věcí na pilates je, že protahováním a jednoduchými cviky můžete odblokovat spousty namáhaných nervů, tudíž se vám uleví od bolesti zad, hlavy a nepříjemných pocitů v nohou.

    Pokud cvičení provádíme pravidelně, baví nás a protahujeme se poctivě, cvičení přinese své kýžené výsledky velmi brzy a bude efektivní.

    A jak tedy pilates funguje?

    Základem je správné dýchání. Důležitý je hluboký nádech do břicha a co nejdelší výdech. Tím při cvičení posilujeme oblast bránice a břišních svalů.

    Břišní svalstvo je nedílným pomocníkem při pilates. Tato oblast, lektory nazývaná „Power House“ využívá spletitosti břišních svalů, kdy menší svaly podpírají a pomáhají větším.

    „Power House“ využíváme téměř ve všech typech cviků. Využíváme ho dokonce i při posilování stehen nebo lýtek. Zajišťují naši stabilitu při provádění určitého cviku. Níže najdete nejjednodušší a nejefektivnější cviky na posílení celého těla.

    Pokud vás pilates nadchne stejně jako mnoho jiných, není nic snazšího než najít kurzy v nejbližším fitness centru nebo cvičit v pohodlí domova za pomoci internetových videí a návodů.

    Bříško

    Připravte si podložku a lehněte si na záda. Položte ruce podél těla a zhluboka dýchejte do břicha.

    Jak již bylo zmíněno, dýchání je velmi důležité. Využívejte své břišní svaly, podpírají vás a zároveň je posilujete. Mírně zvedněte krk. Poté zvedněte nohy cca 10 – 15 cm vysoko. Držte je propnuté. Ke zdviženým nohám přidejte mírně zvednuté paže. Vaše poloha vypadá asi takto:

    Ležíte na zádech, koukáte si na zdvižené nohy. K tomu držíte ve vzduchu ruce. Chvíli tak vydržte, uvolněte se zpátky do základní polohy a cvik opakujte. Ke ztížení náročnosti tohoto cviku zkřižte zdvižené nohy v kotnících a zdviženými pažemi mírně kmitejte ve vzduchu.

    Nohy a zadeček

    Ležte na zádech. Ruce zkřižte za hlavou a pomalinku se zvedněte krkem a rameny od země. Zvedněte nohy a propněte je, přesně jako v prvním cviku. Nyní pokrčte levou nohu na své bříško a pravým loktem se dotkněte kolene. Propněte nohu zpět, ale ramena nechte ve vzduchu. Prohazujte nohy a lokty. Tímto cvikem zpevňujete zadeček, bříško a svaly na stehnech.

    Záda

    Ležte na břiše, buďte uvolnění. Zkřižte ruce za hlavou a pomalinku se zvedejte rameny od země a vracejte se zpátky. Poté se opřete o lokty a prohýbejte se dozadu.

    Efektivním cvikem jsou tzv. „kočičí hřbety“, kdy klečíme a jsme opřeni o lokty. V první fázi se natáhneme dopředu, prohneme záda směrem dovnitř a vystrčíme zadeček ven. Ve druhé fázi se nahrbíme jako kočka, protahující se po vydatném spánku. Zastrčíme zadeček, a co nejvíce nahrbíme záda. Uvolníme tím zablokovaná a ztuhlá záda.

    Cvičení je velmi užitečná i zábavná činnost. Stačí pár minutek denně v našem nabitém programu a naše tělo se odmění svěžestí, krásným vzhledem a hlavně tím, že se nám uleví od všudypřítomné bolesti. To v dnešní době ocení téměř každý.

    Přečtěte si také: