Navštivte také: Coworking33 - Sdílené kanceláře Břevnov
  • Titulní stránka
  • Krása a móda
  • Sex a vztahy
  • Zdraví a relax
  • Děti a rodina
  • Recepty
  • Horoskopy
  • Soutěže
  • Jak se smířit s odchodem léta a účinně bojovat proti podzimní depresi?

    29.9.2010, Tereza Menclová

    Léto se chýlí ke konci, sychravý podzim je za dveřmi a vyhlídky na studenou, bezútěšnou zimu nejsou zrovna povzbuzující. Spousta lidí brzy začne podléhat tzv. podzimní depresi, která sice není depresí v pravém slova smyslu, ale i tak má nepříjemný dopad na naše celkové naladění.

    Proč na některé z nás působí podzim depresivně? Odpověď je poměrně jednoduchá. Jistě si každý umí živě představit sychravá rána zahalená v husté mlze, zamračené a deštivé dny, poměrně brzké stmívání, což jsou dost nepříjemné změny vzhledem k předcházejícím letním dnům. V létě nám slunce dobíjí energii a přináší spoustu světla, které na nás působí pozitivně. Je to období stvořené pro různé venkovní aktivity, sport, rekreaci a dovolené.  Děti si užívají prázdnin a jediným jejich strašákem je nepříjemné datum 1. září, kdy jim zase začnou nové školní povinnosti. Je tedy logické, že šedý a smutný podzim působí poněkud skličujícím dojmem.

    Jak se vyhnout frustraci a mrzuté náladě? I přesto, že podzimní počasí příliš nepřeje venkovním aktivitám, bylo by dobré vyhradit si trochu času na sport. Při sportovních výkonech se mimo jiné uvolňují endorfiny, známé jako hormony štěstí, které stupňují pocit pohody a přinášejí určité uklidnění. Pohyb je důležitý nejen pro naši fyzickou kondici, ale také pro dobrý duševní stav. V dnešní době existuje spousta míst, kde můžeme vybít přebytečnou energii - různá fitness centra, kryté bazény, sportovní haly, taneční kurzy apod.

    Pozornost bychom měli věnovat také jídelníčku. Důležité je vybírat potraviny, které nás zasytí, dodají nám potřebnou energii, a nebudou naše tělo zanášet přebytečnými toxiny. Hromadění těchto škodlivých látek může vést k únavě, nevolnosti a celé škále zdravotních potíží.

    Vzhledem k většímu riziku různých onemocnění a viróz je vhodné dbát na přísun vitamínů.

    Není na škodu snažit se maximálně využít svůj volný čas a vyhýbat se samotě. Pokud člověk nemá co dělat, snadno podléhá nepříjemným myšlenkám a úvahám, v čemž nám může zabránit společnost přátel, rodiny a známých. Léto sice končí, ale rozhodně nekončí zábava. Typickou podzimní slavností je vinobraní konající se v různých českých a moravských městech. Navštěvovat můžeme také kina, divadla, koncerty, výstavy a nesmíme opomenout ani plesovou sezónu, jež vypukne spolu s nadcházející zimou. Proto není třeba zoufat, jelikož možností rozptýlení je mnoho a navíc se vždy najde něco, na co se můžeme těšit.

    Ať už to jsou Vánoce, zimní radovánky na horách, nebo jednoduše příchod dalšího léta.

    Přečtěte si také: