Navštivte také: Coworking33 - Sdílené kanceláře Břevnov
  • Titulní stránka
  • Krása a móda
  • Sex a vztahy
  • Zdraví a relax
  • Děti a rodina
  • Recepty
  • Horoskopy
  • Soutěže
  • Detoxikace, cesta k pročištění a posílení organismu

    27.9.2010, Tereza Menclová

    Žijeme v uspěchané době. Stres je naším každodenním společníkem, neustále se za něčím honíme, nemáme čas věnovat pozornost vlastní životosprávě. S postupující modernizací lidé zpohodlněli, všude se vozí autem, stravují se ve fast foodech, svůj žaludek obšťastňují sladkostmi, instantními jídly a dalšími podobně "zdravými" potravinami. Když k tomu připočteme nedostatek spánku, již zmíněný stres, minimum sportovní aktivity a alkoholové mejdany, na problém je zaděláno. Určitou záchranou je pak detoxikace.

    Co to vlastně detoxikace je? Jak jsem už naznačila, je to proces, při němž se tělo pročišťuje a zbavuje škodlivých toxinů. S těmito nežádoucími látkami se můžeme setkat téměř všude. Toxiny dopravujeme do organismu společně s potravinami, pohybujeme se ve znečištěném ovzduší, nedopřáváme si dostatek odpočinku a spoléháme na to, že si naše tělo samo poradí. Nejvýznamnějším detoxikačním orgánem jsou bezpochyby játra, která mohou vyloučit až 75% škodlivých látek.

    Důležitou součástí vylučovací soustavy jsou také ledviny, střeva, ale například i kůže. Avšak pokud je pro nás správná životospráva španělskou vesnicí, a pokud je náš organismus dlouhodobě vystavován různým škodlivým vlivům, mohou se časem objevit určité potíže. Ať už to je nespavost, únava, malátnost, větší náchylnost k různým onemocněním, tloustnutí, nebo jiné komplikace vážnějšího charakteru.

    Způsobů, jak se můžeme pročistit, je několik. A priori by bylo vhodné zakoupit v lékárně přípravek na posílení činnosti důležitých vylučovacích orgánů, dodržovat pitný režim a podpořit očistu pravidelným cvičením. Výborná je například jóga, která nám pomůže vyrovnat vnitřní energii a zbavit se stresu. Detoxikační kúru můžeme provádět formou různých půstů, detoxikačními zábaly, speciálním dietním režimem nebo výplachy střev. Do jídelníčku bychom měli zařadit potraviny, které stimulují očistný proces (např. avokádo, červená řepa, česnek, jablka, kiwi, mořské řasy, řeřicha, švestky, brukvovitá zelenina, vojtěška, chřest, banány, otruby), a různé detoxikační čaje.

    Předem upozorňuji, že to je běh na dlouhou trať. Důležitá je především pevná vůle, odhodlání a určitá míra sebekázně. Rozhodně nebude stačit, když jednou vynecháte pravidelnou ranní kávu, na týden si odpustíte sladké a dva dny budete pít zeleninové šťávy. A pokud nevíte jak správně začít, můžete vyhledat některé z detoxikačních center, kde vám rádi poskytnou užitečné rady.

    Přečtěte si také: