Navštivte také: Coworking33 - Sdílené kanceláře Břevnov
  • Titulní stránka
  • Krása a móda
  • Sex a vztahy
  • Zdraví a relax
  • Děti a rodina
  • Recepty
  • Horoskopy
  • Soutěže
  • Co s námi dělají hormony I.

    19.9.2010, Radka Kapuciánová

    Zajisté už jste si někdy položili otázku, proč zrovna vy vypadáte takhle, proč nejste štíhlejší či naopak plnější postavy, vyšší či menší, proč máte široký hrudník, malá prsa a tak dále. Mnozí z vás jistě vědí, že za to může genetika a životní styl, avšak naše tělo je ovlivňováno z velké části i hormony.

    Testosteron, estrogen, progesteron, somatotropin, melatonin, DHEA, kortizol… To je jen nepatrný výčet lidských hormonů, které nás ovlivňují. Testosteron napomáhá přibývání svalů, povzbuzuje chuť na sex, odbourává přebytečný tuk, a společně s dalšími hormony pomáhá růst. Co ale možná o tomto „mužském“ hormonu nevíte, je to, že nám dodává energii. Nenechte se však mýlit jeho zlidovělým názvem, testosteron máme totiž v sobě i my ženy, byť v několikanásobně menším množství. Stejně jako další hormony, i tento ovlivňuje lidské chování, a to například i výběr partnera. Představte si muže s dostatkem testosteronu. Nejspíš bude vysoký, svalnatý, štíhlý, chlupatý a zřejmě se mu budou zamlouvat ženy plnějších typicky ženských tvarů. Příroda je mocná čarodějka, a tak vše zařídila tak, aby se spárovali vždy lidé s nejlepšími genetickými informacemi. Testosteron může i za to, že někteří muži jsou agresivnější, projevit se to může například i pří řízení. Vyhledávají nebezpečí, pořádný adrenalin, honí se za dobrodružstvími, avšak při velmi vysoké hladině testosteronu (v různém věku i části dne se hladina mužského hormonu mění) hrozí riziko, že muž přecení své schopnosti a něco se stane.

    Dalším hormonem, který nesmíme opomenout, je estrogen, neboli „ženský“ hormon. Ptali jste se někdy, proč se ženy po celém světě (mimo muslimských zemí) dožívají vyššího věku než muži? Jednou z příčin se právě estrogen, ženský pohlavní hormon, který roztahuje cévy, udržuje je hladké a pružné, tím pádem chrání před jejich kornatěním, potažmo pak před infarktem. Estrogen nás též chrání před Alzheimerovou nemocí či osteoporózou. Stejně jako testosteron ovlivňuje vzhled našich těl; vyšší hladina estrogenu má za následek především zvětšování prsou a společně s celkovou nevyrovnanou hladinou hormonů způsobuje celulitidu, která dnes trápí mnoho žen, ať již jsou štíhlé či silnější postavy.

    Teď již máte základní povědomí o dvou nejdůležitějších lidských pohlavních hormonech. V příštím díle se zaměříme na růstové hormony a hormony mládí.

    Přečtěte si také: