Navštivte také: Coworking33 - Sdílené kanceláře Břevnov
  • Titulní stránka
  • Krása a móda
  • Sex a vztahy
  • Zdraví a relax
  • Děti a rodina
  • Recepty
  • Horoskopy
  • Soutěže
  • Současné trendy ve sportu

    18.9.2010, Dagmar Čechová

    V poslední době se do povědomí lidí začala dostávat "nová" sportovní odvětví. Powerjoga, pilates, tae-bo a mnoho dalších. O co vlastně jde a o co přicházíte, když se jim nevěnujete?

    Powerjóga

    Powerjóga rozhodně není žádnou novou sportovní aktivitou, lidé o ni jeví ale zájem až v poslední době. Jak už název napovídá, vychází z principu klasické jógy a soustředí se především na dýchání. S jógou opravdu sdílí pouze cvičební pozice - nepropaguje stejnou životní filozofii ani cestu - jde pouze o cvičení.

    V powerjóze jde o rychlé střídání pozic jógy, které vede k celkovému zpevnění těla a zvýšení ohebnosti. Vzhledem ke své náročnosti také napomáhá při hubnutí, i když spíše z dlouhodobého hlediska. I přes dynamičnost powerjógy ji mohou cvičit všichni lidé bez ohledu na věk či pohlaví. Rychlost i náročnost cvičení si můžete přizpůsobit svým požadavkům a nemusíte se bát žádných zdravotních problémů spojených s náročným cvičením.

    Pilates

    Pilates je cvičení staré více než sto let. V základu se na něj můžeme dívat jako na cvičení blízké józe, kde je hlavní spojení těla a mysli.

    Cílem pilates je posílit koordinaci, dýchání, sílu a flexibilitu. Jeho cvičení vytváří silné, štíhlé svaly a posiluje především svalstvo zad a břicha.

    Pokud jste jedni z těch, kterým nevyhovuje hopsání do rytmu hudby jako na aerobiku nebo poslouchání povelů na spinningu je pilates přesně pro vás. Jde o pomalé cvičení, kde na sebe jednotlivé cviky navazují a opakují se až do naprosté únavy svalů. Cílem však není hubnutí. ale protažení a zpevnění těla. Spíše než shazovat kila zde tedy budete formovat postavu.

    Tae-bo

    Tae-bo je velmi dynamické a obtížné cvičení, které spojuje prvky aerobiku a bojových sportů. Využívá rychlých úderů a kopů zapojených do skupinové choreografie. Zvyšuje flexibilitu i rovnováhu a zároveň pomáhá uvolnit vaši mysl. Jde o velmi náročný sport, který posiluje především svalstvo trupu, a tím napomáhá správnému držení páteře.

    Současně je velmi vhodný pro rychlé hubnutí a zpevnění těla, při jeho rychlosti a obtížnosti se ale nedoporučuje lidem s velkou nadváhou.

    Přečtěte si také: