Navštivte také: Coworking33 - Sdílené kanceláře Břevnov
  • Titulní stránka
  • Krása a móda
  • Sex a vztahy
  • Zdraví a relax
  • Děti a rodina
  • Recepty
  • Horoskopy
  • Soutěže
  • Jak získat energii aneb pomoc při únavě - 1. část

    4.9.2010, Zuzana Fořtová

    Cítíte se často unavené a bez energie? Hned když ráno vstanete, šly byste si nejraději znovu lehnout? Kde se taková nadměrná únava bere a jak si od ní odpomoci?

    Před nedávnou dobou se velmi často mluvilo o tzv. „únavovém syndromu“. Lékaři, kteří trvají na existenci takto diagnostikované nemoci, tvrdí, že únava může být sama o sobě identifikována jako onemocnění, aniž by byla pouze příznakem onemocnění jiného. Tento názor je však v současné době opouštěn a lékaři se znovu přiklánějí ke stanovisku, že únava je ve většině případů projevem vážnějšího onemocnění, na něž musíme přijít a které musíme začít léčit – jedině tak si odpomůžeme též od únavy.

    O jaké onemocnění však může jít? Únava může být bohužel doprovodným příznakem nepřeberného množství onemocnění, proto byste, pokud svoji únavu nepovažujete za „normální“, měly podstoupit celkové vyšetření. Únava spojená s bolestí kostí a kloubů a s bolestmi hlavy může být kupříkladu příznakem velmi nebezpečné klíšťové boreliosy. Pokud máte pocit, že je vám stále horko, nebo byste se naopak i v létě nejraději schovala do teplého svetru, může vaše únava poukazovat na poruchu funkce štítné žlázy.

    Pokud vyloučíme všechny závažnější nemoci, můžeme se zaměřit na to, zda není únava způsobena jemnějšími příčinami – nedostatkem vitamínů či nezdravým, neaktivním životním stylem. „Nicnedělání“, kterému při stálé únavě člověk rád podlehne, může být prvním krůčkem k dlouhodobější depresi, při níž již není chuť a energie vůbec k ničemu. Neměli bychom proto aktivnější přístup k životu podceňovat. Nicméně našemu lepšímu pocitu aktivního života se můžeme snažit dopomoci i užíváním všelijakých potravinových doplňků či vitamínů.

    Jaké vitamíny a doplňky stravy mohou být proti únavě účinným bojovníkem? V současné době existuje nepřeberné množství různých „aktivisujících“, zaručeně fungujících přípravků. Domnívám se však, že většina z nich kombinuje podobné základní složky – ginkgo bilobu, koenzym Q10, hlívu ústřičnou, guaranu a macu.

    Každá ze zmiňovaných „ingrediencí“ by měla působit trochu jinak a každá je také něčím jiným – koenzym Q10 je látka podobná vitamínům, ginkgo je strom, quarana je keř, maca je bylina, hlíva ústříčná je houba. Krom léčby samotné únavy a nedostatku energie slibuje každá z látek jiné vedlejší účinky – zvýšení imunity, nárůst libida a sexuálního apetitu, zlepšení soustředění a koncentrace. Který z nabízených doplňků stravy byste měla volit s ohledem na další požadované vlastnosti a účinky se pokusím zodpovědět v pokračování článku.

    Přečtěte si také: