Navštivte také: Coworking33 - Sdílené kanceláře Břevnov
  • Titulní stránka
  • Krása a móda
  • Sex a vztahy
  • Zdraví a relax
  • Děti a rodina
  • Recepty
  • Horoskopy
  • Soutěže
  • Zařaďte do jídelníčku omega 3 mastné kyseliny

    6.5.2015, Alice Jendelová

    O omega 3 kyselinách slyšíte na každém rohu, ale je možná trochu složitější se v tom všem vyznat. Pojďme si tedy vysvětlit, které jsou prospěšné, měli byste jich mít dostatek a jak toho docílit.

    Ačkoliv se vše zdá složité a z reklam, recenzí a rozborů výrobků se na nás chrlí jedna informace za druhou, je to celkem jednoduché. Zdraví prospěšné jsou pouze nenasycené mastné kyseliny.

    Slovo mastné zde pro jednoduchost můžeme nahradit slovem tuk. Nenechte se zmást tím, že tuk znamená něco nezdravého. Je to právě naopak. Ty správné tuky potřebujeme ke snížení cholesterolu v krvi, k snížení rizika vzniku krevních sraženin a tím tedy k ochraně našeho srdce a cév.

    Chcete-li to trochu odborněji, tak nenasycené mastné kyseliny obsahují v molekule alespoň jednu dvojnou vazbu a rozdělujeme je na mononenasycené a vícenenasycené mastné kyseliny. Do té první skupiny patří např. známá kyselina olejová, ty druhé najdeme v rostlinných olejích (kromě palmojádrového a kokosového oleje) a rybím tuku.

    Když to tedy celé shrneme, mastné kyseliny rozdělujeme na nasycené a nenasycené. Nasycené mastné kyseliny bychom měli co nejvíce vyřadit z jídelníčku, protože jejich konzumace vede ke zvyšování cholesterolu v krvi a prozánětlivému stavu organizmu. Nenasycené mastné kyseliny mají na cholesterol neutrální vliv, ale pokud ve stravování nahradíte nasycené kyseliny těmi nenasycenými dojde k velmi pozitivnímu účinku vašich cév.

    Vícenenasycené (někdy také polynenasycené) kyseliny jsou známé omega 3 a omega 6. Přispívají ke snížení cholesterolu v krvi. Na rozdíl od nasycených mají protisrážlivé účinky. V poslední době se navíc studuje jejich vliv na snížení rizika rakoviny a snížení cukrovky.

    Obě tyto kyseliny jsou esenciální. To znamená, že je náš organizmus potřebuje, ale neumí si je sám vytvořit. K tomu abyste je získali, si musíte dopomoci stravou – jídlem a doplňky.

    V jakých potravinách je naleznete?

    V rybách a ostatních mořských plodech. Nejvíce těchto látek obsahuje například herink, losos, ančovička či halibut. Významný podíl má ale i makrela, sardinky, tuňák, kreveta či sumec. Nemusí tedy vždy jít o finančně nákladné druhy ryb.

    Pomozte si doplňky stravy

    Žádoucího účinku lze totiž dosáhnout jen s opravdu přísným jídelníčkem, na které se objeví ryba několikrát týdně a lžičku rybího tuku jíst určitě nechcete. Pomozte si tedy doplňky stravy. Dejte si však pozor a vybírejte opravdu kvalitní. Například tobolky MaxiCor, které vyrábí český výrobce Farmax.cz. Tobolky MaciCor vyhrály ocenění v anketě "Lékárníci doporučují".  V jedné tobolce je min. 90% omega-3 nenasycených mastných kyselin (ve formě ethylesterů) vyrobených čištěním oleje získaného z vybraných druhů mořských ryb. EPA a DHA přispívají k normální činnosti srdce. Vyzkoušejte například MaxiCor 30 tobolek nebo rovnou výhodné tříměsíční balení MaxiCor 70+20 tobolek.

    Začněte už dnes chránit své srdce a cévy. Je to to nejmenší, co pro své tělo můžete udělat.

    Přečtěte si také: