Navštivte také: Coworking33 - Sdílené kanceláře Břevnov
  • Titulní stránka
  • Krása a móda
  • Sex a vztahy
  • Zdraví a relax
  • Děti a rodina
  • Recepty
  • Horoskopy
  • Soutěže
  • Zbavte se tabákového dehtu díky e-cigaretám!

    7.1.2014, Marika Postlerová

    Zdravé kouření nikotinu neexistuje. Je však možné snížit negativní zdravotní důsledky pro sebe i nekouřící okolí. E-cigarety jsou ekologičtější a méně závadnější formou kouření a jsou vhodné pro silně závislé i příležitostné kuřáky.

    Kouření patří k našemu dennímu chlebu. Všichni se s tím potýkáme, ať už se nás to týká aktivně či pasivně. Jde o jeden z nejstarších zlozvyků, který se nás drží stejně hrdě dnes jako před více než dvěma a půl tisíci lety. Zdravotnické organizace správně poukazují na riziko spojené s kouřením tabáku, avšak kuřáka, léta navyklého na pravidelný příjem nikotinu, jen těžko přimějí přestat. Je tedy vůbec možné kouřit zdravěji, nebo lépe řečeno méně nezdravě?

    Podle každoročních statistik více než čtvrtina obyvatel České republiky nad 18 let kouří. Tyto údaje však zahrnují pouze aktivní kuřáky. Pasivní kuřák je totiž každý, kdo byl vystaven kouři z tabákového výrobku aktivně kouřící osoby. Není potřeba si nic nalhávat, tomuto kouři je „nekuřák“ vystaven téměř každý den a jen stěží se tomu lze bránit. Tabákový dehet ničí zdraví nejen jeho dobrovolným příjemcům, ale také lidem, kteří o něj tedy rozhodně nestojí.

    První náměty pro vznik elektronické cigarety přišly kolem roku 2000 z Číny. V roce 2003 vynalezl pekingský lékárník a také kuřák Hon Lik zařízení, jež poctil všeříkajícím názvem Ruyan neboli „Dým“. O několik let později byl výrobek patentován a počal být značně propagován, neboť se měl stát jedním z hlavních symbolů moderního státu vyzdvihující ekologičtější kouření. Již v roce 2007 se tento výrobek začal distribuovat do dalších států. Česká republika byla pátou zemí, do které elektronická cigareta přišla.

    Je však všechno tak růžové, jak to vypadá? Mnozí odborníci upozorňují, že e-cigareta není v žádném případě zdravotně nezávadná. Na toto upozornění zareagovalo mnoho kuřáku velikým údivem. Tomuto údivu se nelze než pousmát. E-liquid, kapalná směs do e-cigaret, která vytváří onen dým, obsahuje určité množství nikotinu a aroma s jistou příchutí. Nikotin je jedna z nejnávykovějších látek vůbec. Způsobuje zvýšení krevního tlaku, stahování srdečních cév, brání imunitnímu systému v likvidaci patologických buněk apod. Při vykouření jedné cigarety se do těla vstřebá 1-3 mg nikotinu v závislosti na způsobu kouření (hloubka potáhnutí, četnost apod.). Předávkování nikotinem není příliš pravděpodobné. Smrtelnou dávkou je cca 50 až 60 mg čistého nikotinu. Není od věci však zapátrat v paměti, o kolika lidech víte, že vykouří 20 až 40 cigaret denně a dostávají se tak nebezpečně blízko k této hranici?

    Zdravotně nezávadné kouření nikotinu jednoduše neexistuje. Díky e-cigaretám však kuřák může své plíce zbavit denního příjmu dehtu, což je mimo jiné i látka, ze které se vyrábí např. asfalt. Právě dehet z cigaret stojí za většinou negativních zdravotních důsledků. Této látky kuřák během kouření obyčejné cigarety vdechne 90% a z jeho úst vypustí do ovzduší zbylých 10% pro ostatní, kteří se rozhodli, že chtějí žít zdravěji a nekouří. Kuřákovy plíce jsou po letech kouření černé s dehtovými skvrnami na povrchu. Plíce nekouřícího člověka, který se během života pravidelně pohybuje v zakouřeném prostředí, jsou šedé. Pokud tedy kuřákovi tato tmavě hnědá až černá látka, v níž své plíce obaluje, nevadí, je dobré se alespoň zamyslet, zda před touto odpornou látkou neuchrání své nekouřící okolí.

    Elektronické cigarety nejen neprodukují žádný dehet, ale jsou také úspornějším řešením při kouření. Z výsledků průzkumu vyšlo, že měsíční náklady na kouření e-cigaret jsou více než 3,5 krát nižší než u kouření klasických cigaret. Důležité je však hledět na pořízení kvalitní e-cigarety s nízkou poruchovostí. Jedním z kvalitních dodavatelů e-cigaret je například značka eMotion, jejíž výrobky naleznete na stránkách Emotion.cz. Zde najdete velké množství e-cigaret stejně jako e-liquidů s různým obsahem nikotinu, což umožňuje si nikotin dávkovat. E-cigarety jsou tedy vhodné i pro kuřáky, jež se snaží s kouřením přestat.

    Přečtěte si také: