Navštivte také: Coworking33 - Sdílené kanceláře Břevnov
  • Titulní stránka
  • Krása a móda
  • Sex a vztahy
  • Zdraví a relax
  • Děti a rodina
  • Recepty
  • Horoskopy
  • Soutěže
  • Chronický zánět slepého střeva

    16.10.2013, Radka Kapuciánová

    Co může znamenat bolest břicha? Jak nebezpečný je zánět slepého střeva?

    Bolest v podbřišku – bolest, kterou čas od času zažívá každá žena. Přitom je ale třeba rozpoznat její příčinu. Mnoho žen na ni trpí každý měsíc před nebo při menstruačním krvácení, ovšem to nemusí být zdaleka jediná příčina.

    Důvodem nepříjemné bolesti může být nadýmání, infekce močových cest, břišní kolika, chlamydie, ale i těhotenství či zánět slepého střeva. V každém případě je na místě, aby vás vyšetřil doktor, který vás vyšetří a řekne vám více. Pozor dejte, pokud cítíte trvalou bolest v pravém podbřišku, společně se zvýšenou tělesnou teplotou, nevolností, nadýmáním, zácpou, malátností či ztrátou chuti k jídlu. Tyto příznaky poukazují na zánět slepého střeva. Ten je velmi nebezpečný zejména v těhotenství, kdy se mnohem hůře diagnostikuje.

    Slepé střevo – příznaky se mohou, ale nemusí objevit, proto je tento problém tak zrádný. Navíc, pokud vás postihne, můžete trpět zánětem akutním, kde k jeho prasknutí může dojít v řádu hodin, a nebo zánětem chronickým, kde můžete mít potíže dokonce celé měsíce.

    Jestliže budete mít podezření, že by to mohl být právě zánět slepého střeva, rozhodně nic nepijte ani nejezte, nepoužívejte žádná projímadla, která by jen urychlila průběh zánětu, a především neberte žádná antibiotika, která by sice potlačila některé příznaky a třeba i zpomalí průběh zánětu, ovšem radikálně ztíží určení správné diagnózy.

    Jediné účinné řešení je chirurgické odstranění červovitého přívěsku slepého střeva. To naštěstí není pro život až tak důležité – jeho funkce v těle spočívá v tom, že je zásobníkem dobrých bakterií. Ty se díky přívěsku slepého střeva snáze obnovují po léčbě antibiotiky.

    Příčiny zánětu slepého střeva nejsou dodnes jasné, akutní zánět udeří bez předchozích varování. Důležitá je však prevence. Již bylo dokázáno, že lidem, kteří přijímají dostatek vlákniny, hrozí mnohem menší riziko výskytu zánětu slepého střeva.

    Přečtěte si také: