Navštivte také: Coworking33 - Sdílené kanceláře Břevnov
  • Titulní stránka
  • Krása a móda
  • Sex a vztahy
  • Zdraví a relax
  • Děti a rodina
  • Recepty
  • Horoskopy
  • Soutěže
  • Tři pravidla pro vodáky.

    28.11.2012, Klára Maratová

    Vodácké sporty se u nás těší veliké oblibě. Každoročně k vodě vyráží tisíce lidí užít si sluníčka, přírody nebo adrenalinové sporty. Přestože se vodáctví jeví jako nevinná a hlavně nenáročná zábava, není radno podceňovat přípravu na takovéto akce, protože již mnozí za své chyby zaplatili životem.

    V České republice se vyskytuje poměrně velké množství vodácky atraktivních řek. Mezi nejznámější patří proslavená „štreka“ Týnec-Pikovice na Sázavě, Otava, na jejíchž vlnách můžete dojet až do centra Písku nebo například Vltava. Všechny tyto řeky jsou za normálního stavu vody poměrně klidné a při sjíždění jezů si nejen začátečníci mohou užít spoustu zábavy.

    Pravidlo první: Zůstat v suchu

    Voda se dostne všude! A to neplatí pouze v případě, že se Vám povede loď převrátit. Už i drobné peřejky mohou do lodi nacákat spousty vody, o sjíždění jezů ani nemluvě. Pokud jste vyrazili na vícedenní tůru, budete v noci v provlhlém spacáku hořce litovat, že jste si věci lépe nezajistili. K tomuto účelu slouží vodotěsné vaky, neboli loďáky. Jedná se v podstatě o pevný pogumovaný pytel, který je možné na těsno uzavřít, takže se k Vašim věcem nedostane ani kapka vody. Tyto vaky se v současné době prodávají ve značném množství barev a provedení. Můžete si také vybrat libovolný objem lodního pytle, který se vyrábí až do 100 litrů.

    Pravidlo druhé: Bezpečnost nadevše

    Bezpečnostní pomůcky se staly nepostradatelnou součástí výbavy při provozování řady běžných sportů. Asi nikoho by nenapadlo vyjet si na kole do hor nebo na silnici bez helmy, která se zdá zbytečná, dokud ji skutečně nepotřebujeme. Stejné pravidlo by měli dodržovat všichni vodáci, protože i na té sebeklidnější řece se může něco pokazit a případná ztráta vědomí je životu nebezpečná. Další bezpečnostní pomůckou, která je při sjíždění řek nezbytná, je plovací vesta. Plovací vesty se prodávají v různých barvách a velikostech, takže si vybere skutečně každý a při koupání si s ní především děti mohou užít spoustu zábavy.

    Pravidlo třetí: Vše závisí na záběru

    Ať už sjíždíte divokou horskou řeku nebo se líně plavíte po Vltavě, pádlovat musíte všichni. A věřte nebo ne, na výběru pádla záleží! Pokud sháníte nové pádlo, ať už pro sebe nebo jako dárek pro někoho jiného, je důležité si dopředu ujasnit řadu věcí. V prvé řadě se musíte rozmyslet, na jakém typu lodě budete pádlo používat a jak dlouhé pádlo budete potřebovat. Obecně můžeme pádla rozdelit do dvou kategorií, a to na pádla určená pro kanoe a pádla určená pro kajaky. Kanoistická pádla se skládají z hlavice a jednoho listu. Důležitým faktorem je pak délka pádla a šířka listu, která je různá pro klasické kanoe a pro raft. Pádla určená pro kajaky narozdíl od kanoistických žádnou hlavici nemají, ale mají dva listy, jejichž plocha je vzájemně posunuta o 90°.

    Tip redakce: Zima je pro vodáky vhodným obdobím na „obnovu vozového parku“. Pokud máte ve svém okolí nějakého nadšeného vodáka a chcete mu udělat o Štědrém dni radost, můžete mu koupit něco z široké nabídky příslušenství, které je v současnosti na trhu dostupné, například záchranný házecí pytlík. Inspiraci můžete naleznout na internetových stránkách www.nafukovacilode.cz.

    Přečtěte si také: