Navštivte také: Coworking33 - Sdílené kanceláře Břevnov
  • Titulní stránka
  • Krása a móda
  • Sex a vztahy
  • Zdraví a relax
  • Děti a rodina
  • Recepty
  • Horoskopy
  • Soutěže
  • Maniodepresivní psychóza - nemoc slavných?

    25.9.2012, Eva Hoření

    Petr Muk, Ota Pavel, Miloš Kopecký, Vincent van Gogh nebo Victor Hugo - to jsou jména slavných osobností, která spojuje společná diagnóza - maniodepresivní psychóza. Je zajímavé, že toto psychiatrické onemocnění se velmi často objevuje u hudebníků, skladatelů, herců, básníků a jiných talentovaných jedinců. Nemoc se však nevyhýbá ani lidem s odlišným zaměstnáním. Jak se chová člověk s maniodepresivní psychózou a jaké jsou možnosti léčby?

    Co je to maniodepresivní psychóza?

    Maniodepresivní psychóza, odborníky nazývaná též jako bipolární afektivní porucha (BAP) nebo cyklofrenie, je onemocnění, které postihuje všechny věkové skupiny. Nejčastěji začíná během prvních dvou dekád života. Její příčiny zatím nejsou přesně známy, na vzniku se mohou podílet stresové zážitky, velmi pravděpodobně se však jedná o určitou genetickou poruchu. Maniodepresivní psychóza se primárně projevuje výkyvy nálad, které se v cyklech opakují. Střídají se epizody mánie a deprese, jejichž frekvence se s věkem zvyšuje. Nemocní se poměrně často pokouší spáchat sebevraždu.

    Fáze maniodepresivní psychózy

    Manické fáze - období, kdy je nemocný hyperaktivní, roztržitý, stále vymýšlí nové - často bizarní plány a nic pro něj není problém. Nabývá sebevědomí a může u něj neúměrně vzrůstat sexuální aktivita, také postupně ztrácí sociální zábrany, používá vulgarismy, někdy dochází k vygradování jeho stavu do agresivity a zuřivosti. V mánii dokáže také utratit nepřiměřené množství peněz ze svého či rodinného rozpočtu, což představuje problém pro jeho rodinu i blízké okolí.

    Depresivní fáze - je opakem manické fáze a projevuje se jako klasická deprese. Nemocný je smutný, skleslý, bez jakékoliv energie. Přestává být aktivní a nic ho nebaví, snaží se také vyhýbat společnosti jiných lidí a každý problém se mu zdá být nepřekonatelný. Postupně se v depresích mohou objevovat sebevražedné myšlenky. Nemocní trpí nejen psychicky, ale i fyzicky z důsledku snížené aktivity, celkového váhového úbytku způsobeného ztrátou chuti k jídlu a velmi často se také objevují poruchy spánku, typicky jako brzké ranní probouzení.

    Lze se vyléčit?

    Nejčastěji se užívá k léčbě medikamentózní terapie pomocí antidepresiv, která zabraňují vzniku depresivní fáze. Ty se užívají v kombinaci s tzv. stabilizátory nálady (lithium, karbamazepin), které snižují pravděpodobnost přechodu do mánie. U těžších forem tohoto onemocnění se osvědčila elektrokonvulzní terapie, neboli terapie elektrošoky. U některých jedinců dosahuje velmi pozitivních výsledků.

    Maniodepresivní psychóza je dlouhodobé onemocnění, při kterém je nutno dodržovat předepsanou medikaci a pravidelně docházet na kontroly. Někteří jedinci dosáhnou velkého zlepšení, jiní s touto nemocí bojují celý život.

    Přečtěte si také: