Navštivte také: Coworking33 - Sdílené kanceláře Břevnov
  • Titulní stránka
  • Krása a móda
  • Sex a vztahy
  • Zdraví a relax
  • Děti a rodina
  • Recepty
  • Horoskopy
  • Soutěže
  • Jak se zbavit pih?

    23.9.2012, Eva Hoření

    Někteří je nenávidí, jiným se líbí. Objevují se na celém těle, některé jsou maličké, jiné mohou dosahovat třeba až jednoho centimetru. Řeč je o pihách a různých znaménkách. Co ale dělat, chceme-li se jich zbavit?

    Pihy vs. pigmentové névy, poznáte rozdíl?

    Mnoho lidí si pod pojmem piha představuje jakýkoliv zbarvený kožní útvar na těle. Jednotlivé útvary je ale potřeba odlišovat s ohledem na riziko jejich zvrhnutí v maligní melanom. Samotný název pihy neboli ephelides představují hnědé skvrnky splývající s povrchem kůže, které se vyskytují typicky na obličeji - zejména na nose a tvářích, v dekoltu a v oblastech vystavených slunečnímu záření. Nemají žádný maligní potenciál a bývají pouze kosmetickým problémem.

    Pigmentové névy, někdy také nazývané jako mateřská znaménka, jsou různě velké kožní útvary s širokou škálou zabarvení od světle hnědé až po tmavočernou. Některé se vyklenují nad kůži a mohou z nich vyrůstat chloupky. Je nutno je pozorovat, protože právě z nich může vznikat maligní melanom.

    Kdy se rozhodnout pro odstranění?

    Ve většině případů se jedná o kosmetický problém. Znaménko je umístěno na nevhodném místě, kde je příliš nápadné a nebo nevzhledně vystupuje nad povrch. Druhým a to zásadnějším důvodem bývá jeho změna. Začne se zvětšovat, zarudne, svědí, bolí a nebo krvácí. To by měly být alarmující příznaky, se kterými byste měli ihned vyhledat lékaře - dermatologa. K odstranění se hodí i znaménka, které jsou umístěna v těsném kontaktu s oděvem, lemy kalhotek a podprsenky, případně ponožek.

    Skalpel či laser?

    Jak se tedy definitivně znamének zbavit? V prvním kroku je nutné navštívit dermatologa, který provede vyšetření pomocí dermatoskopu, v němž si prohlédne znaménko a posoudí jeho charakter. Následně doporučí způsob jeho odstranění. Znaménka se nejčastěji odstraňují na podzim a v zimních měsících, protože po zákroku je nutno se alespoň 2 měsíce vyvarovat expozici slunečnímu záření.

    Chirurgické řešení - vyříznutí skalpelem patří mezi nejčastější způsoby odstranění kožních útvarů. Po opichu lokálního anestetika se jednoduše vyřízne a zašije. Někteří lékaři používají k zašití tzv. intradermální steh, který zanechává minimální jizvu. Výhoda chirurgického odstranění a někdy také nutnost k jeho indikaci, je možnost odeslání vyříznutého útvaru na histologické vyšetření k posouzení jeho charakteru. Místo jizvy je nutno delší dobu nevystavovat zátěži a pohybu, jinak se ještě nesrostlá kůže roztrhne a vzniká často velmi nevzhledná jizva.

    Laserové odstranění - je v posledních letech stále častěji vyhledávanou metodou odstranění znamének. Je velmi efektivním a elegantním způsobem, jak se zbavit benigní pihy bez bolesti či velké jizvy a s poměrně rychlou rekonvalescencí. Laserem se po vrstvičkách celý útvar odstraní, za několik dní na místě vzniká stroupek, jež se po čase odloučí. Na původním místě zbývá jen růžová skvrnka, která za několik měsíců vybledne. Laserové zákroky jsou ve většině případů zpoplatněny. Jejich cena se pohybuje cca od 800 do 1500 korun za jedno znaménko.

    Přečtěte si také: