Navštivte také: Coworking33 - Sdílené kanceláře Břevnov
  • Titulní stránka
  • Krása a móda
  • Sex a vztahy
  • Zdraví a relax
  • Děti a rodina
  • Recepty
  • Horoskopy
  • Soutěže
  • Klíšťová encefalitida, kdy a jak chránit Vaše děti

    9.9.2012, Klára Maratová

    Letní prázdniny jsou v plném proudu a většina dětí školou povinných využívá volna k pobytu u vody nebo táboření v přírodě. Teplé počasí s sebou ale přináší nejedno úskalí, kterého by si měli být rodiče vědomi. Mezi nejzávažnější a relativně běžné problémy patří onemocnění způsobená klíšťaty.

    Onemocnění přenášených klíšťaty je celá řada. Všeobecně nejznámější jsou však Lymská borelióza a klíšťová encefalitida, které se budeme nadále věnovat. Přestože již dnes existuje celá řada prostředků, jimiž je možné se proti případné nákaze chránit, mnozí tuto problematiku podceňují a každoročně tak této nákaze podlehne několik obětí. Podle Státního zdravotnického ústavu se za rok 2011 nakazilo klíšťovou encefalitidou 861 lidí, z čehož 5 případů skončilo úmrtím. To je po roce 2006 druhý nejvyšší počet nakažených.

    Onemocnění a klinické příznaky

    Klíšťová encefalitida je virové onemocnění napadající mozek a mozkové blány. K nákaze může dojít dvojí cestou a to prostřednictvím infikovaných klíšťat nebo tzv. alimentární cestou, tedy požitím tepelně neupravených mléčných výrobků.

    Onemocnění probíhá ve dvou fázích. První příznaky můžeme odhalit v průběhu prvních dvou týdnů. Po uplynutí inkubační doby dochází k nástupu první fáze onemocnění, která se projevuje jako klasická chřipka, tedy horečkou, únavou, nechutenstvím, bolestí hlavy atd. Po odeznění prvních příznaků, které mohou trvat až týden, nastává krátké období klidu, které je následováno druhou fází onemocnění. V průběhu tohoto stádia již dochází k napadení nervového systému, může dojít k zánětu mozkových blan i samotného mozku, tedy encefalitidě. Mezi příznaky této fáze patří bolesti hlavy, světloplachost, horečky, tuhnutí svalů až křeče, dezorientace a další.Nemalé množství případů se neobejde bez trvalých následků, jako jsou poruchy spánku a soustředění nebo dokonce ochrnutí horních končetin. K těmto následkům dochází většinou při nedodržení klidového režimu nařízeného lékařem v průběhu onemocnění.

    Prevence

    Nejbezpečnější způsob prevence proti klíšťové encefalitidě je očkování, které minimalizuje možnost nákazy o více než 99%. Přestože je na území ČR vysoké riziko nákazy, proočkováno je pouze 10% populace. Očkováni mohou být jak dospělí, tak děti starší 18 měsíců. Vakcinace probíhá ve třech etapách a provádí se většinou zimních měsících, kdy existuje pouze minimální riziko nakažení. Kromě tohoto způsobu existuje ještě možnost zrychleného očkování, které se provádí v teplých měsících. Tato metoda poskytuje krátkodobou ochranu a přistupuje se k ní většinou při zvýšeném riziku nákazy nebo do 48 hodin po přisátí klíštěte. Vakcíny jsou běžně dostupné v lékárnách na lékařský předpis, přičemž cena jedné dávky se pohybuje okolo 500 Kč.

    Další možností prevence je použití repelentních přípravků nebo nošení ochranného oblečení, tedy dlouhé rukávy a nohavice zastrčené pod ponožkami. Tento způsob však není stoprocentní. Poslední možností je vyhýbat se rizikovým oblastem, avšak k nákaze může dojít i v parcích, na zahradách nebo u vody. Proto je lepší předcházet tomuto onemocnění očkováním, než později litovat trvalých následků.

    Tip redakce: Pokud se chcete o tomto tématu dozvědět více, můžete navštívit webové stránky Státního zdravotního ústavu na http://www.szu.cz/tema/prevence/klistova-encefalitida.

    Přečtěte si také: