Navštivte také: Coworking33 - Sdílené kanceláře Břevnov
  • Titulní stránka
  • Krása a móda
  • Sex a vztahy
  • Zdraví a relax
  • Děti a rodina
  • Recepty
  • Horoskopy
  • Soutěže
  • Zdravé opalování

    31.8.2012, Hana Adltová

    Léto je v plném proudu, sluneční paprsky blahodárně působí na naše tělo i duši a my se cítíme být krásní v našem opáleném těle. Příjemné aspekty, jakými je slunce povzbuzující naši dobrou náladu, nebo vitamin D, kterého se nám dostává, jsou tím pozitivním, co nám sluneční paprsky přináší. Ale jak se říká: „Všeho s mírou!“ Přehnané opalování totiž může našemu zdraví škodit.

    Stejně jako má každá karetní hra svá pravidla, i při opalování se musíme držet jistých zásad a pravidel. V začátku je důležité vědět, k jakému fototypu právě my patříme a podle toho se také chránit. Pro příjímání slunečních paprsků je určení fototypu důležitým faktorem při určení ochranného faktoru, který by měl mít váš opalovací krém. Lidé často podceňují situaci, kdy ochranný krém nepoužijí a hned při první návštěvě na slunci se spálí. Pak ovšem dlouho trvá, než se kůže opět vzpamatuje. Proto je nejlépe předcházet těmto situacím.

    Opalovat je dobré se pozvolna a během prvních dní nezůstávat na slunci příliš dlouho. Sluneční svit bývá nejintenzivnější mezi desátou až patnáctou hodinou. Používejte již zmíněný opalovací krém s vysokým ochranným faktorem (dle fototypu vaší pleti). Nezapomínejte si vždy chránit oči, ženy by se měly vyhýbat opalování v těhotenství, pokud je vaše kůže velmi citlivá, nebo užíváte léky. Tam je potřeba poradit se s lékařem.

    Jak chránit děti před sluncem

    Dětská pokožka bývá velmi citlivá a je mnohdy náchylnější k rychlému spálení od sluníčka než pokožka dospělého. V dětském věku může být opakované spálení kůže spouštěčem pozdějších závažných kožních onemocnění. Novorozeňata a kojenci by se vůbec neměli dostat na přímé slunce.

    Nutno připomenout, že ani ve stínu nemůžeme počítat se stoprocentní ochranou před slunečním zářením, proto je nutné miminka namazat krémem a hlavičku zakrýt čepičkou. Děti stejně jako dospělí by měly dodržovat pitný režim. Opalovací přípravky je nutno vybírat dle ochranného faktoru, pro malé děti je ideální faktor číslo 50.

    Jak si zdravě udržet opálení celoročně v SOLÁRIU

    Když už jsme po létě hezky opálení a rádi bychom si bronzovou pokožku ponechali, máme tady pomocníka v podobě opalovacích solárií. Stejně jako u slunce - je důležité chránit kůži i při umělém opalování.

    Dnes už si můžete vybrat kvalitní kosmetiku určenou přímo pro opalování v soláriu. Opět bych upozornila, že návštěva solária by měla být v takovém časovém rozmezí, aby naše pleť neztrácela na elastičnosti, nebyla příliš vysušená a nepřibývalo nám (hlavně ženám) zbytečných vrásek. I zde tedy platí: „Všeho s mírou!“

    Oproti dlouhému vystavování na běžném slunci má solárium i své přednosti.

    Mezi ně patří: časový interval opálení posiluje imunitní systém – prevence proti virózám zlepšuje krevní oběh, pomáhá zmírnit projevy lupénky, akné, atopického ekzému a dalších kožních anomálií. Zlepšuje pocit osobní spokojenosti a podporuje syntézu životně důležitého vitaminu D3.

    Přečtěte si také: