Navštivte také: Coworking33 - Sdílené kanceláře Břevnov
  • Titulní stránka
  • Krása a móda
  • Sex a vztahy
  • Zdraví a relax
  • Děti a rodina
  • Recepty
  • Horoskopy
  • Soutěže
  • S rodinou na houby

    15.9.2012, Hana Adltová

    O prázdninách je potřeba hledat dětem zábavu a vymýšlet pro ně program mnohem častěji, než tomu bývá ve školním roce. Víme, že dnešní děti by raději trávily více času u počítačové střílečky, než procházkou po horách nebo celodenním výletem po staré zřícenině. Nicméně je potřeba děti provětrat na čerstvém vzduchu a tak tady máme program pro celou rodinu v podobě sbírání hub v lese.

    Něco o houbaření

    Houbaření je bezesporu jedním z našich nejmasovějších národních sportů. Máme ho rádi, protože tak můžeme soutěžit, předhánět se a chlubit se, že máme nasbíraných více hříbků než soused od vedle. Ovšem zajisté nás těší i příjemný výsledek v podobě tradičních houbových pochutin, jako je například tradiční smaženice.

    V houbařské zálibě jsou nám podobní jen Slováci, Poláci a Ukrajinci. Výhodou je, že sbírat houby můžeme v podstatě za každého počasí, zatímco na koupaliště vyrážíme jen ve slunečný den, houby můžeme pohodlně sbírat i ve dnech, kdy je deštivo, nebo chladněji. Houbaření jako takové se na první pohled nezdá příliš atraktivní, přesto ho milujeme. Vyžaduje to časné vstávání, trpělivost a každý sběratel by měl jedlé houby dobře znát.

    Jít na houby s celou rodinou znamená příjemně strávený den v přírodě, všichni pohromadě. Děti se rádi učí novým věcem a z každého úlovku mívají velkou radost. Chvíle odpočinku jsou pak ideální na nějaké mezi, kde se dá v klidu posvačit. Krom hub v lese můžete naleznout dobroty, jako jsou maliny, nebo borůvky. Příjemnou atmosféru pak můžou děti zdokumentovat foťákem.

    Houby na talíři

    Jak již bylo zmíněno, jedním z hlavních důvodů, proč se houbaření těší takové popularitě u nás Čechů, je skutečnost, že houby jsou široce oblíbenou pochutinou. Pravdou ovšem je,že houby, které dokonale neznáme, nekonzumujeme a ani je raději nesbíráme. Ve skladování se držíme tradice a upřednostňujeme metodu sušení před zavařováním.

    V minulosti se houbám říkalo maso chudých. Mohl si je dovolit každý a trhy jich byly plné. Nakonec se právě na houby vytvořili různá pořekadla, pověry a mýty. K těm nejznámějším patří pořekadla jako - houby s octem, je to na houby, to jsi byl ještě na houbách aj. Povídá se, že prý rostou, když je měsíc v úplňku. Což je podle mykologů ověřená pravda.

    Jestli se rozhodnete s rodinou přeci jen nechat televizi televizí a vyrazíte na houby ještě teď v letních měsících, tak přejeme příjemné houbaření, a plný košík hub.

    Pro inspiraci přikládáme rychlý recept.

    Houbové karbanátky

    Na tuku zpěníme cibulku a přidáme houby, aby nám vznikl základ jako na smaženici. Do dvou celých vajec přidáme dvě lžíce ovesných vloček. Po chvíli, kdy se směs rozleží, ji přidáme do udělaných hub a směs dosolíme, přidáme kmín, pepř a strouhanku. Nakonec si na pracovní plochu nasypeme trochu strouhanky, nebo mouky a v ní si vytvarujeme karbanátky, které pečeme na pánvi. Jako přílohu můžeme dát chléb, nebo brambor.

    Přečtěte si také: