Navštivte také: Coworking33 - Sdílené kanceláře Břevnov
  • Titulní stránka
  • Krása a móda
  • Sex a vztahy
  • Zdraví a relax
  • Děti a rodina
  • Recepty
  • Horoskopy
  • Soutěže
  • První pomoc: Naučte se s námi, co dělat, když bude nejhůř

    31.7.2012, Eva Hoření

    První pomoc představuje soubor základních opatření, která slouží k záchraně člověka, jehož zdraví či život bylo náhle ohroženo. Existuje bezpočet situací, kdy je nutné rychle zareagovat, abychom zachránili druhé osobě život. V následujících řádcích si popíšeme, jak postupovat u osoby nacházejících se ve stavu bezvědomí.

    Představte si situaci, že jdete po ulici a najednou před vámi leží na zemi člověk. Široko daleko nikdo není a vy máte k dispozici jen holé ruce a mobilní telefon. Máte před sebou bezvládné tělo a je jen na vás, jak dotyčnému pomůžete. Někteří by si mohli pomyslet, že je to jen další opilec nebo bezdomovec a nevšímavě projdou dál. To je ale velká chyba. Oslovení či chvilkové zastavení ještě nikoho nezabilo, netečnost bohužel ano. Co tedy dělat a jak postupovat v takovéto situaci? Kdy volat záchrannou službu?

    Jak poznat, že je situace vážná?

    Oslovte dotyčného, a když nereaguje, pokuste se ho probudit lehkým zatřesení či štípnutím. Pokud i přesto nereaguje, zkontrolujte tep na krkavicích na krku. Všimněte si, zda dotyčný dýchá, zvedá se mu hrudník nebo po přiložení ucha k obličeji slyšíte či cítíte vydechování nosem nebo pusou. Šetrně otočte postiženého na záda. Prohlédněte si dutinu ústní, zda neobsahuje nějakou překážku a zakloňte postiženému hlavu tahem za bradu, kterou zároveň předsuňte dopředu, abyste tak vytáhli závěsný aparát jazyka.

    V případě, že dotyčný nedýchá nebo nehmatáte tep, urychleně zavolejte lékařskou službu na čísle 155 nebo 112. Jejich dojezdová doba bývá velmi krátká a vy byste se mezitím měli věnovat resuscitaci.

    Kardiopulmonální resuscitace (KPR) a jak na ní?

    Pomoci KPR zajišťujeme základní životní funkce: krevní oběh a dýchání.

    Krevní oběh je obnovován pomocí nepřímé srdeční masáže. Důležité je, aby nemocný ležel na zádech na pevné podložce. Jako první je nutné vyhmatat hrudní kost, na kterou přiložíme na sebe položené dlaně obou rukou. Masáž provádíme při natažených loktech a pomáháme si celou váhou těla. Hrudník stlačujeme třicetkrát zhruba 4 až 5 cm hluboko. Poté znovu zprůchodníme dýchací cesty záklonem hlavy, zmáčkneme nos a vdechneme do úst dva hluboké vdechy. Následně pokračujeme v masáži srdce v poměru 30 stlačení : 2 vdechy.

    Resuscitaci ukončujeme v případě obnovení srdeční akce a dýchání či při naprostém vyčerpání zachránce. Při úspěšném znovuobnovení životních funkcí ukládáme nemocného do stabilizované polohy na boku s pokrčenou vrchní dolní končetinou a rukou, která podkládá hlavu.

    Pokud z nějakého důvodu nemůžete nebo nechcete provádět dýchání z úst do úst, je možno provádět pouze nepřímou srdeční masáž.

    Přečtěte si také: