Navštivte také: Coworking33 - Sdílené kanceláře Břevnov
  • Titulní stránka
  • Krása a móda
  • Sex a vztahy
  • Zdraví a relax
  • Děti a rodina
  • Recepty
  • Horoskopy
  • Soutěže
  • Strach za volantem? Překonejte jej!

    25.7.2012, Markéta Vocetková

    Sedíme v přeplněném autobuse, všude horko a naštvaní lidé. Když se podíváme na silnici, projede kolem nás spousta aut. Mají své pohodlí, soukromí a jet mohou kamkoli, ne jen po určené trase. Když takto cestuji já, říkám si, jestli si opravdu všichni cestující hromadné dopravy vybírají tento způsob přepravy záměrně. Cesta autobusem je v každém případě ekologičtější a většinou i levnější, avšak v životě se dostaneme do situací, kdy autobus nejede či se potřebujeme akutně dostat do vzdálenějších míst. I přes fakt, že vlastníme řidičský průkaz a automobil, nemusíme se k jízdě vůbec dostat…

    Jaká je příčina? Strach z řízení. Je velmi pravděpodobné, že několik osob - cestujících, tento problém má. Většinou to býváme my ženy. Muž k autu tak nějak patří, neprožívá provoz a stres tak moc, jako my.

    Příčin je mnoho. Mohou to být špatné základy z autoškoly. Pokud na vás byl instruktor nepříjemný a stresoval vás, je jasné, že i přes složenou zkoušku se můžete za volantem cítit nejistě. Stejný efekt má prožitá autonehoda či jen nízké sebevědomí. Znám dost žen, které si udělaly řidičský průkaz, ale několik let do auta nesedly. Kdybych je nyní požádala o odvoz, zděsily by se a razantně by mě odmítly.

    Nejčastějším důvodem, proč se vyhýbáme řízení, je obava ze zvládnutí situace v provozu. Nedáme přednost, nedobrzdíme... A nehoda je na světě. Jak se vypořádat se svým strachem?

    Nejdůležitější je sžití se s autem. Požádejte kamarádku, manžela či kohokoliv, kdo se vám nebude smát, ať s vámi jede na odlehlé místo bez provozu a dá na vás pozor. Sedněte si za volant a seznamte se s autem, které budete řídit. Vědět, kde jsou blinkry, světla a podobně, je podstatné. Pokud budete dobře seznámeny se svým autem, nepřekvapí vás v provozu.

    Dalším krokem jsou rozjezdy. Zkoušejte a opakujete. Auto se musí rozjet tehdy, kdy chcete vy, ne kdy se vám to povede. Když budete mít jistotu v rozjezdech, nebudete se stresovat na křižovatkách, stopkách a podobně. Totéž platí o couvání a zastavování. Dobré je i nacvičení bleskového zastavení, které oceníte, pokud vám třeba vběhne do cesty zvíře.

    Znáte své auto, rozjedete se, zastavíte. Nyní je čas vyrazit do ulic. Nepouštějte se hned do největšího centra města. Projeďte se po okraji, cestu si důkladně naplánujte. Tak vás nic nepřekvapí. Zvládnuto? Tak si postupně přidávejte… Uvidíte, že po malých kouskách bude váš strach opadat.

    Uvědomte si, že řídí tisíce lidí, nejen vy. Stejně jako vy respektujete ostatní, tak oni respektují vás. Překonejte svůj strach a vyjeďte na silnice!

    Přečtěte si také: