Maté - zelené zlato z Jižní Ameriky
11.7.2012, Markéta VocetkováTéměř každý z nás si po ránu dopřeje kávu nebo čaj. Horké povzbudivé nápoje se staly nedílnou součástí snídaňového rituálu. Vzrostla také obliba kupování si kávy či čaje s sebou do práce, například v kavárnách „coffee to go“. Ne všichni ovšem ráno preferují kávu.
Nejen káva v sobě obsahuje kofein. Jak je známo, čaj je také velmi povzbudivým nápojem, díky obsahu theinu, látky stejného charakteru jako kofein. Nemá ovšem tak agresivní účinky, do krve se vyplavuje v menších, zato v dlouhodobějších intervalech. Nejvíce theinu obsahuje obvykle čaj černý, jsou ale také druhy zelného čaje, které jej mají ještě více. Například maté.
Maté bylo odedávna považováno za „zelené zlato Jižní Ameriky“. Nejedná se ovšem o klasický čaj, který je vyráběn z lístků čajovníku, ale o speciální druh sušené cesmíny. Zpracování i příprava jsou nicméně velmi podobné. Čerstvé lístky cesmíny se suší na slunci a k nám se dostávají v podobě sypaného čaje.
Domorodí indiáni si maté velice váží pro jeho osvěžující chuť, blahodárné léčivé účinky a také pro jeho schopnost tišit hlad. Maté zasycuje žaludek, avšak nepřekyselí ho. Je ho tak možné pít ve větším množství, při kterém sníží pocit hladu. To oceníte při hubnutí ale i v běžném životě. Maté má skvělé účinky na chod zažívacího traktu.
Maté také oceníte, pokud máte problémy se spánkem a únavou. Lékaři prokázali, že pravidelné popíjení maté upravuje spánkové cykly člověka a vyrovnává je. Člověk se cítí odpočatější a má dobrý pocit ze spánku. Je taktéž zdrojem vitamínů, minerálů a důležitých stopových prvků.
Původně se maté nasypalo do vydlabané tykve, zalilo horkou vodou a pilo se brčkem, které má na jednom konci sítko. Takto se dodnes pije v Americe. Z maté připraveného v tykvi mohou být 2 – 3 nálevy. V domácích podmínkách se maté sype do sítka a zalije vroucí vodou. Maté je možno podávat horké, jako klasický čaj či vychlazené. Jako jeden z mála čajů chutná skvěle i za studena.
Maté se pije samotné, ale můžete jej dochutit citronem, cukrem či medem. Někteří lidé jej vaří s mlékem a kořením, podobně jako masalu. A jaký způsob si vyberete vy? Dobrou chuť!
štítky článku:
Přečtěte si také:
- Chcete navštívit místo přezdívané Karibik Středozemí? Víme, kam byste měli jet!
- Ve stylu španělské kuchyně
- Chcete oslnit úsměvem? Získejte bílé zuby snadno a rychle
- Svatební dary roku 2017
- Veneto, vinná oblast s historii
- Pivo nám prospívá
- Jak vybrat matraci pro děti?
- Jak správně vybrat polštář?
- Jak přejít na zdravou výživu a zhubnout
- Španělské potraviny Bassta
Doporučujeme
EnteroZOO - účinný přípravek pro vašeho mazlíčka na průjmy, otravy, alergie a kožní potíže.
Co dnes uvařit
Španělský Jamón
Máte rádi vepřové maso na jakýkoliv způsob? A vyzkoušeli jste už, jamón, španělskou sušenou šunku?
Nejnovější příspěvky
- Jak se připravit na grilovací párty s přáteli
- Jak vybrat světla do kuchyně?
- Počátky tisku v Čechách
- Jaké jídlo servírovat na večírku?
- EnteroZOO: akutní pomoc při kožních onemocněních
- Kastrace kočky: vše, co byste měli vědět
- Jak vybrat rodinnou dovolenou, kterou si užijí dospělí i děti
- Chcete navštívit místo přezdívané Karibik Středozemí? Víme, kam byste měli jet!
- Začala hlavní bleší sezóna. Víte, jak před nepříjemnými parazity chránit psy a kočky?
- Jak vybrat vibrátor?