Grilování jako nový národní sport
5.7.2011, Silva PokornáTradice grilování je stará jako lidstvo samo. Má se za to, že vzniklo už s prvním opečeným masem na ohni v dobách pradávných. Do Evropy se tradice klasického grilování, tzv. barbeque, dostala pravděpodobně z Ameriky.
Grilovat se dá prakticky kdekoliv a kdykoliv, na zahradě nebo na balkoně paneláku. S elektrickým grilem si poradíte i uvnitř, za deštivého počasí si tedy hravě zagrilujete i doma v kuchyni. Dokonce se objevují místa určená pro veřejné grilování.
Grilování se v Čechách stává opravdu oblíbenou činností. Jídlo připravené na grilu má své specifické kouzlo. Grilovat se dají všechny druhy masa, ryby a taky zelenina, takže ani vegetariáni nepřijdou zkrátka. Na oslavách narozenin a svatbách je v oblibě grilování celého selátka. Hladoví strávníci stojí netrpělivě v řadě a čekají na svůj kousek opečeného libového masíčka. A pro děti můžeme připravit barvami lákající špíz z kuřecího masa a různé zeleniny.
Pokud si na grilování netroufáte sami, vezměte si na pomoc třeba nový úspěšný pořad TV Prima, Šéf na grilu, kde nás do tajů grilování postupně uvádí Zdeněk Pohlreich. Dozvíte se o správných technikách vaření na ohni, jak udělat zdravý hamburger nebo fantastický steak. Nezapomene přestavit správné bylinky k rybám a naučí nás dělat dresingy, které jsou důležitou součástí každého grilovaného pokrmu. V neposlední řadě nám představí i osvěžující saláty a drinky. V posledním, šestém díle, se zaměřil pro nás netradičně, na plody moře. Ukázal tak, že na grilu se dá upravovat opravdu všechno.
Ve všech pořadech používá na přípravu pokrmů grily Weber. Pokud se vám jeho skvělí pomocníci zamlouvají, zkuste si o ně zahrát. Je to velice jednoduché. Stačí na stránkách sociální sítě Facebook přidat vydařenou fotografii z vaší grilovací párty a získat nejvíc hlasů. Pravidla a další informace naleznete na webu vseogrilovani.cz. Nechte se tedy zlákat vůni grilovaného masa, užijte si bezvadné odpoledne s přáteli, nafoťte to a zúčastněte se soutěže o gril.
štítky článku:
Přečtěte si také:
- Španělský Jamón
- Nechte občerstvení na cateringové společnosti
- Čeká vás uspořádání společenské akce? Na co byste neměli zapomenout!
- Španělská kuchyně na talíři
- Jak na typickou valencijskou paellu
- Grilování nemusí být fádním zážitkem
- Grilování není pouze letní záležitostí!
- Mozzarella jako jedinečný požitek smyslů
- Nová série pořadu o grilování Šéf na grilu je tady!
- Nevšední, a přitom osvědčené recepty
Doporučujeme
EnteroZOO - účinný přípravek pro vašeho mazlíčka na průjmy, otravy, alergie a kožní potíže.
Co dnes uvařit
Španělský Jamón
Máte rádi vepřové maso na jakýkoliv způsob? A vyzkoušeli jste už, jamón, španělskou sušenou šunku?
Nejnovější příspěvky
- Jak se připravit na grilovací párty s přáteli
- Jak vybrat světla do kuchyně?
- Počátky tisku v Čechách
- Jaké jídlo servírovat na večírku?
- EnteroZOO: akutní pomoc při kožních onemocněních
- Kastrace kočky: vše, co byste měli vědět
- Jak vybrat rodinnou dovolenou, kterou si užijí dospělí i děti
- Chcete navštívit místo přezdívané Karibik Středozemí? Víme, kam byste měli jet!
- Začala hlavní bleší sezóna. Víte, jak před nepříjemnými parazity chránit psy a kočky?
- Jak vybrat vibrátor?