Navštivte také: Coworking33 - Sdílené kanceláře Břevnov
  • Titulní stránka
  • Krása a móda
  • Sex a vztahy
  • Zdraví a relax
  • Děti a rodina
  • Recepty
  • Horoskopy
  • Soutěže
  • Jedinečná pestrost a barevnost indické kuchyně

    14.11.2010, Tereza Menclová

    Indická kuchyně představuje širokou škálu chutí, vůní a neopakovatelných gurmánských zážitků. Jídla podle indických receptů jsou jedinečná, naše chuťové buňky stimuluje jejich příjemné aroma a barevnost. Základem je šest odlišných chutí - kyselá, hořká, sladká, slaná, trpká a palčivá, které dohromady vytváří velmi zajímavou a pestrou směsici.

    V Indii si na své přijdou především vegetariáni a milovníci zelené potravy, jelikož zelenina dominuje téměř ve všech pokrmech. Mezi nejpoužívanější suroviny patří bezpochyby brambory, luštěniny, rajčata a baklažán, tedy lilek. Příznivci masité stravy mohou okusit jídla zhotovená z jehněčího, drůbežího a kozího masa, nebo třeba z ryb.

    Vepřové je v kuchyni indických rodin raritou, neboť je považováno za nečisté. Hovězí pak musíte oželet úplně, kráva je pro hinduisty, kteří tvoří většinu indického obyvatelstva, posvátná a nedotknutelná.

    Nezbytným doplňkem pokrmů jsou samozřejmě přílohy. Asi nejtypičtější jsou indické placky čápátí, chlebové placky naan a rýže mnoha variací, která je nepostradatelnou surovinou pro všechny asijské národy. Téměř každý se setkal s rýží Basmati, právem pokládanou za královnu vůní, jež je k dostání i na tuzemském trhu.

    Pro indickou kuchyni je také příznačná pestrá paleta rozličných druhů aromatického koření, díky nimž se každé jídlo stává jedinečným požitkem. Kořenicí směsi se získávají přímo z přírody, z čerstvých nebo sušených kořenů, kůry stromů, plodů a semen rostlin. Mezi nejznámější a nejužívanější druhy patří kari, šafrán, zázvor, skořice, indický kmín, kardamon, koriandr, černá hořčice a garam masala, originální směs koření, jež vyniká svou silnou vůní a usnadňuje trávení.

    Chuťové pohárky čtenářů rozdráždím několika příklady klasických indických jídel. Své nezastupitelné místo má zavařenina Chutney, sestávající z koření a všelijakých druhů ovoce nebo zeleniny, která je výborným doplňkem k moučným plackám a masitým pokrmům. Pod složitým názvem Hyderabad biryani se skrývá na první pohled obyčejná směs dušené rýže, kůzlečího masa a nepostradatelného koření. Dalším masitým pokrmem je například Kofta, tedy karbanátky z kozího masa s rýží, Korma, což je dušené maso v jogurtu s kokosovým mlékem či smetanou, a celosvětově známé Murgh Makhani (kuře na másle). Mezi četné vegetariánské pokrmy patří osmažená zeleninová směs v těstíčku Pakora a taštičky plněné zeleninovou směsí Samosa. Vyhledávanou specialitou je maso nabodnuté na rožni, marinované v jogurtu a pečené ve speciální peci Tandoor, jehož výbornou chuť perfektně dotváří ostrá kořenicí směs. A pokud opravdu navštívíte indickou restauraci, za vyzkoušení stojí také Thali - mix několika menších jídel z celé Indie. Na stůl vám následně dorazí čočková kaše, placka čápátí a papad, rýže, chutney a nakládané zeleninové směsi.

    Najde se mnoho lidí, kteří se bojí experimentovat, a proto raději navštěvují osvědčené české restaurace s populárním smažákem a gulášem.

    Přesto si myslím, že není na škodu rozšířit si své gastronomické obzory, a obohatit jídelníček. Nabídka v indických restauracích je bohatá a stojí za vyzkoušení.

    Přečtěte si také: