Navštivte také: Coworking33 - Sdílené kanceláře Břevnov
  • Titulní stránka
  • Krása a móda
  • Sex a vztahy
  • Zdraví a relax
  • Děti a rodina
  • Recepty
  • Horoskopy
  • Soutěže
  • Sex teenagerů: Později a bez rizika. Jak je to možné?

    26.11.2011, Veronika Vycpálková

    Přestože se zdá a je všude omíláno, že dnešní teenageři začínají se sexem příliš brzy, faktem je, že se nic zásadního nezměnilo. Navíc by se dalo říci, že dnešní generace teenagerů je v sexu daleko zodpovědnější, než byli jejich rodiče. Jak je to možné?

    Téma sexu dnes již není tak tajemné a nevhodné jako bylo v dobách rodičů dnešní mladé generace. Měli sice stejně jako ti dnešní teenageři hlavu plnou hormonů, ale žádné teoretické zkušenosti.

    Dnes nikoho nepřekvapí, když spatří jedenáctiletou dívku oddaně zírající na stránku „Láska, sex a trápení“ v Bravíčku. Možná právě čte o sexuálních problémech svých vrstevníků anebo se dojímá nad „Moje poprvé“. Mnozí rodiče se možná zděsí, co všechno se jejich potomci v tomto časopise dozvědí. Pravděpodobně jim to ale nijak neuškodí. V patnácti letech, kdy začne dívka vyrážet na první schůzky, už bude o sexu vědět mnoho. Nebude to pro ni něco tajemného, ale na druhou stranu ani zakázané ovoce. Nebude plna touhy po poznání, bude mít jistou představu, co to ten sex je, jaké to je a jak by to mělo proběhnout. Přeci jen „Moje poprvé“ nepopisuje rychlovky opilých teenagerů na zadní sedačce auta rodičů.

    Dnes také běžně na základních a poté i středních školách probíhá sexuální „osvěta“, kde by se mladí lidé měli bez příkras dozvědět o možnostech přenosu pohlavních chorob a o způsobech možné ochrany. Budou tedy odcházet poučeni o prezervativech, hormonální antikoncepci, či spermicidních gelech a dalších, a také o možnostech jejich selhání. Je dobré žáky a studenty upozornit na to, že hormonální antikoncepce je sice ochrání před otěhotněním, ale před přenosnými chorobami už nikoli.

    V osmdesátých letech se začínalo se sexem v průměru okolo 16. roku. V tomto věku teenageři nevěděli o antikoncepci zhola nic. Dnešní čeští teenageři se pouštějí do sexu až okolo 17. až 18. roku života. Vědí, že mohou použít kondom, a také to, že jim gynekolog může předepsat antikoncepční pilulky. A dokonce i o tom, co dělat, když se prezervativ protrhne.

    Přečtěte si také: