Navštivte také: Coworking33 - Sdílené kanceláře Břevnov
  • Titulní stránka
  • Krása a móda
  • Sex a vztahy
  • Zdraví a relax
  • Děti a rodina
  • Recepty
  • Horoskopy
  • Soutěže
  • Pohlavní nemoci, které vás nemusí dostat jen při sexu

    23.5.2013, Markéta Vocetková

    Snad každou dívku od dětství rodiče učí (zvláště maminka), aby si při sexu dávala pozor a že důležitá je ochrana v podobě kondomu. Řekli nám ale také něco o pohlavních chorobách, které se nemusí přenášet jen pohlavním stykem? Povídání na toto téma jsme rozdělili na 4 části a v dnešním prvním díle si můžete přečíst o muňkách a zákeřném genitálním oparu.

    Muňky aneb postrach každé ložnice

    Tato choroba, ostatně jako každá jiná, se šíří sexem, a proto ji můžeme řadit mezi sexuálně přenosné choroby. Onemocnět ale můžete i prostřednictvím ložního prádla a povlečení, ručníku, prkénka na toaletě. Opatrnosti není nikdy dost. Uvažujte, ke komu si lehnete do postele. Největší absurditou je skutečnost, že tuto nemoc lze chytit i ze sedaček v městské hromadné dopravě (bez krve vši umírají, a tak toto riziko není příliš velké). Nemusíte se tedy přílišně obávat a stresovat. Muňka je světle zbarvená, samičky jsou velké až 1,5 mm. Lze si jich tedy relativně dobře všimnout. Vyskytuje se obvykle kolem genitálu, v případě silného napadení i v ochlupení na břiše, hrudi, podpaží, v obočích a na řasách, u mužů na vousech. Dá se říci, že můžeme poděkovat modernímu trendu vyholování intimních partií, protože i díky tomu není ve vyspělých zemích výskyt tak razantní. Léčba je relativně jednoduchá. Kožní lékař vám předepíše léky, nebo vy sama si v lékárně volně prodejné přípravky zakoupíte.

    Genitální opar (ne)přítel na celý život

    Stejně jako u oparu na rtu, člověk musí být obeznámen s tím, že vir se pohybuje neustále někde v těle a může se kdykoliv vrátit. Jedná o puchýřky v oblasti genitálií, virus je znám jako herpes simplex (zkráceně HSV2). Jestliže organismus zatěžujete abnormálně psychicky či fyzicky, můžete nemoc opakovaně vyvolat. Stejně tak v období těhotenství či menstruace zažívá tělo velké hormonální změny. Infekce může maminka při porodu přenést i na dítě, ženy obecně mohou trpět v podobě palčivé bolesti při močení. Ženy nakažené touto nemocí jsou rizikovou skupinou, co se týká onemocnění rakoviny děložního čípku. Léčba spočívá v braní antibiotik předepsaných lékařem.

    A ochrana? Vyhýbat se stresovým situacím, chodit teple oblečená a dbát na intimní hygienu. Genitální opar je sexuálně přenosnou chorobou, ovšem vyskytnout se může i bez pohlavního styku. Pokud se jednou objeví, nejlepší varianta je návštěva svého gynekologa a  tím nemoc podchytit včas.

    Přečtěte si také: