Navštivte také: Coworking33 - Sdílené kanceláře Břevnov
  • Titulní stránka
  • Krása a móda
  • Sex a vztahy
  • Zdraví a relax
  • Děti a rodina
  • Recepty
  • Horoskopy
  • Soutěže
  • Domácí násilí: Strašák, o kterém se nemluví, ale možná se právě odehrává za dveřmi vašich sousedů!

    13.11.2011, Veronika Vycpálková

    Domácí násilí je zpravidla negativní chování mezi blízkými lidmi, kdy jedna osoba opakovaně ubližuje osobě druhé. Pojďme se společně podívat na problematiku domácího násilí podrobněji, jen tak jemu můžeme předcházet a třeba i někomu zachránit zdraví!

    Podoby domácího násilí

    Fyzické násilí, které představuje kopance, facky, škrcení, bití pěstí či různými předměty, tahání za vlasy a další.

    Psychickým násilím jsou opakované nadávky, urážky, ponižování, zesměšňování o samotě i ve společnosti, vyhrožování fyzickým násilím, odepírání spánku anebo potravy, vydírání sebevraždou a podobné.

    Sexuální násilí je představováno donucováním k sexu či odmítaným sexuálním praktikám, znásilnění a tomu přidružené.
    Sociální izolace, jakožto zakazování kontaktu s druhými lidmi, neustále telefonování a kontrolování, kde druhá osoba je a především s kým.

    Ekonomická kontrola, která je zastoupena například omezováním přístupu k penězům, kontrola výdajů. Oběť často musí agresora prosit o peníze na běžné potřeby, jídlo a další prostředky potřebné k udržení chodu domácnosti.

    Jak nejlépe poznat domácí násilí?

    Domácí násilí musí splňovat následující znaky:

    Probíhá v soukromí a beze svědků, s výjimkou dětí, které bývají svědky naopak velmi často.

    Nejedná se o jednorázový incident, ale dlouhodobě se násilné chování opakuje. Zpočátku útoky nemusí být časté, několikrát do roka, později se ale mohou vyskytovat i několikrát denně.

    Období agrese je typicky střídáno takzvaným „obdobám líbánek“, kdy se agresor k oběti chová hezky, někdy až nadmíru pozorně a mile. Omlouvá se, obhajuje své činy a prosí o odpuštění. Slibuje, že se agrese nebude opakovat.

    Na koho se jako oběť domácího násilí můžete obrátit?

    V případě, že jste se v některém z předchozích odstavců poznala jako oběť domácího násilí, obraťte se na vašeho lékaře. Nenechte ho zanedbat dokumentaci ohledně ran a pohmožděnin, s nimiž za ním přicházíte. Později vám tyto zaznamenané údaje mohou velmi pomoci při usvědčování násilníka.

    Na policii můžete zavolat v momentě, kdy vás násilník ohrožuje, utéct na policejní stanici po útoku anebo klidně i nějakou dobu poté. Policie má po oznámení domácího násilí povinnost situaci prošetřit.

    Na intervenční centra a azylové domy, jejich práce je zaměřena přímo na práci s oběťmi domácího násilí se můžete obrátit rovněž. Azylové domy zajišťují ubytování s utajenou adresou, proto nemusíte mít strach, že vás násilník vyhledá.

    Přečtěte si také: