Navštivte také: Coworking33 - Sdílené kanceláře Břevnov
  • Titulní stránka
  • Krása a móda
  • Sex a vztahy
  • Zdraví a relax
  • Děti a rodina
  • Recepty
  • Horoskopy
  • Soutěže
  • Sociální fobie nebo jen chorobná stydlivost?

    17.6.2011, Dagmar Čechová

    Každý z nás se už alespoň párkrát v životě styděl. Pokud jste ale nakonec zvládli na školní besídce básničku vykoktat, není to nic divného. Jestli ovšem nedokážete mluvit veřejně ani dnes a způsobuje vám to problémy v osobním i profesním životě, bylo by vhodné navštívit lékaře. Můžete totiž trpět sociální fobií.

     

    Sociální fobie je neurotická porucha projevující se strachem z lidí. Nejčastěji má však podobu extrémní stydlivosti, která může vyvrcholit strachem z kontaktu a konfrontace. Jde o třetí nejrozšířenější onemocnění s poruchou emocí. V různých podobách se totiž objevuje u každého.

    Obyčejná tréma je nejlehčí formou sociální fobie – tou alespoň někdy trpěl každý. Horší už je to u lidí, kteří ani v dospělosti nejsou schopni oficiální prezentace před skupinou lidí. Koktají, klepou se, mají vysoký krevní tlak i tep, což se samozřejmě projeví i fyzicky, a to celou situaci jen zhoršuje. Postižený jedinec se pak stresuje ještě před samotnou událostí a často se pak vyhýbá svým povinnostem. Problém však může mnohým dělat i pouhé telefonování.

    Sociální fobie tkví často ve velmi tvrdém negativním posuzování sebe sama. Jedinec pak předpokládá, že ho tak vidí všichni ostatní. Sociální fobie tak úzce souvisí s paranoiou. Lidé postižení sociální fobií si však nemoc uvědomují a spolu s ní i své chování a nesmyslnost celé té věci. Bez pomoci lékaře s tím však nedokážou sami nic dělat.

    Prvním možným řešením jsou samozřejmě farmaka – anxiolytika a antidepresiva, která nemocnému umožní se lépe uvolnit. Ty se ovšem nedají užívat věčně, a tak je velmi oblíbenou volbou i skupinová terapie. Lidé se zde učí sociálním zvykům, tradičním způsobům konverzace a konfrontace. Vystupují před ostatními a postupně si na komunikaci s ostatními lidmi zvykají.

    Nutné je však vědět, že nikdy není dobré svým přátelům, dětem nebo kolegům podrývat sebevědomí, protože nikdy nevíte, co se člověku honí hlavou a ani vám by to určitě nebylo příjemné.

    Přečtěte si také: