Navštivte také: Coworking33 - Sdílené kanceláře Břevnov
  • Titulní stránka
  • Krása a móda
  • Sex a vztahy
  • Zdraví a relax
  • Děti a rodina
  • Recepty
  • Horoskopy
  • Soutěže
  • Vztah na dálku

    5.11.2010, Veronika Vycpálková

    Vztah na dálku je provázán spoustou romantiky a vášně, zároveň ale také pocity smutku, samoty a naprosté beznaděje. Poezie z domácí dílny na dobrou noc, erotické emaily, chraptivý šepot do mobilu, ti motýlci v břiše z každé nové SMS zprávy. To všechno zní sice záviděníhodně, ale to bohužel není celá filozofie vztahu na dálku.

    Dnes již vztah na dálku není ničím vyloženě neobvyklým. Mnoho příležitostí ke studiu v zahraničí, jak na erasmu, tak na tamějších univerzitách, útěk za vysněnou prací, či lepším platem, ale také seznámení na internetu, což je fenomén posledních let – to všechno může zapříčinit, že si jsou dva blízcí lidé paradoxně tak vzdálení.

    Lidé se sblíží na chatu, facebooku, nebo jakékoliv jiné sociální síti, kde si jsou i ti geograficky vzdálení lidé zdánlivě blízcí.

    Uklidňuje nás vědomí toho, že je technika na naší straně. Nemusíme čekat čtyři dny, než přijde pošťačka, ale jednoduše otevřeme email, zapneme skype, kde můžeme se svým milým telefonovat zadarmo, ba dokonce se vidět přes webkameru. Když bude třeba, během několika hodin se dostaneme na mnoho míst pomocí autobusů, vlaků a letadel. A tak vztahů na dálku vesele přibývá.

    Je třeba vnímat rozdíl mezi vztahem, který na dálku začíná a také tak pokračuje a tím, který se jím stane například po dvou letech „normálního“ soužití.

    První možnost odloučeného páru je dvojice, která do té doby byla sehranou dvojkou. V případě, že základy byly pevně ukotveny, tak to vztah posílí, v opačném případě se ukáže, že základy byly chatrné, a v tomto případě vztah vyprchá. Jestliže se dostaví pocit, že se odcizujete, nebo nebude z obou stran dostatečná iniciativa, co se týče komunikace, asi je zbytečné se nechat tímto vztahem dále svazovat.

    Druhá možnost je vztah, který na dálku začal a také tak pokračuje. V tomto vztahu hraje značnou roli fantazie. Riskantní je, že pod tlakem představ a nedostatku skutečného kontaktu dojde k zidealizování partnera a pak při následném skutečném soužití může přijít série rozčarování.

    To, čeho je třeba se nevzdat, aby vztah na dálku fungoval, jsou maličkosti. I informace, které vám připadají malicherné, neúnavně sdělujte po telefonu a po skype, neboť právě to formuje hluboký vztah a až tak úplně nezáleží na tom, jestli to říkáte partnerovi, který leží vedle vás v posteli, nebo partnerovi, který je za humny.

    Přečtěte si také: