Navštivte také: Coworking33 - Sdílené kanceláře Břevnov
  • Titulní stránka
  • Krása a móda
  • Sex a vztahy
  • Zdraví a relax
  • Děti a rodina
  • Recepty
  • Horoskopy
  • Soutěže
  • Recept na dokonalý vztah

    8.10.2010, Markéta Vocetková

    Každá malá slečna sní o princi na bílém koni. Když vyroste, najde svoji lásku a pohádka může začít. Postupem času s nabývajícími zkušenostmi a roky slečna zjišťuje, že ne každá pohádka šťastně končí.

    Je v ní mnohem více nástrah a pastí, než by se dalo čekat. Původně pohádka se velmi snadno dokáže zvrtnout v noční můru, plnou zklamání a hádek.

    Přitom ve většině případů tomu lze zabránit, a pokud ne, alespoň konflikt zmírnit. To, že by měl jeden druhému naslouchat, slýcháme prakticky denně. Nicméně to, že bychom se partnerovi měly snažit porozumět, je už věc jiná. Tato snaha by však měla být oboustranná, neboť ustupování a podřizování se ze strany pouze jednoho partnera věc neřeší. Nikdo z nás není dokonalý, každý máme své chyby či zvyklosti, které nemusí být našemu protějšku milé. Měnit člověka, jeho osobnost a povahu, je téměř nemožné. Navíc proč měnit člověka, kterého milujeme?

    Měli bychom si jej vážit takového, jaký je, i s jeho chybami. Jak by bylo nám, kdyby se nás partner pokoušel napravit či zdokonalit? Pokud je vztah založený na důvěře, náklonnosti a pár si dokáže ustupovat, má reálnou šanci na úspěch.

    A co si představit pod slovem "ustupovat"? Jeden příklad za všechny:

    Neděle dopoledne, muž sedí před televizí a sleduje zápas svého oblíbeného týmu. Místo nadávání a snažení se ignorovat nadšení svého fanouška se seberte a běžte s kamarádkou na dvě hodiny na kafe či nákupy. Vrátíte se pobavená a odpočatá, váš muž bude také nadšený, jednak ze zápasu, který si užil bez nadávání, a jednak z vás, že se vracíte dobře naladěná. Tím pochopíte, že když muži vyhovíte a přijmete jeho zálibu, může na druhou stranu vyhovět on vám. Spraví například poličku, pomůže vám s nákupem nebo vyvenčí psa. Partner by se měl snažit o totéž. Doprovodit vás na zábavu, k vaší matce či na svatbu kamarádky, i když sám takové akce nesnáší. Vycházením vstříc uvolníte atmosféru ve vašem vztahu, nemáte potřebu se hádat a být skleslí.

    Je samozřejmé, že ne každý člověk se dokáže vcítit do svého protějšku a pochopit jeho myšlení, nálady či povahu. Tolerance a umění naslouchat by však měla být součástí každého vztahu.

    Máte pocit, že je váš protějšek k nevydržení? Odjeďte na pár dní.

    Během zmíněné doby dokáže partner ocenit vaše přednosti, budete si oba mnohem vzácnější a opětovné shledání znovu zažehne jiskru vašeho vztahu. Navíc se budete vracet odpočatí a plní zážitků.

    Každý vztah funguje jinak, ale každý má jednu věc společnou - vzájemnou náklonnost.

    Jen vy a zase jen vy znáte svého partnera nejlépe a víte, co je jeho Achillova pata. Jen váš pohled ho dostane do kolen a díky tomu jedinému pohledu dozajista bude ochoten vzdát se nedělního fotbalu.

    Naslouchejte si a vycházejte si vstříc. Štěstí a spokojenost je jen a jen na vás.

    Přečtěte si také: