Navštivte také: Coworking33 - Sdílené kanceláře Břevnov
  • Titulní stránka
  • Krása a móda
  • Sex a vztahy
  • Zdraví a relax
  • Děti a rodina
  • Recepty
  • Horoskopy
  • Soutěže
  • Iluze prince na bílém koni, aneb z pohádky zpátky na zem

    19.9.2010, Tereza Menclová

    Princ na bílém koni, jedno z nejznámějších klišé dnešní doby. Téměř každá žena má určitou vizi pana Dokonalého, pana Božského. Ideální muž by měl být bezmezně věrný, čestný, pozorný, inteligentní, nejlépe soběstačný fešák s uspokojivými finančními prostředky. Takové představy jsou sice pěkné, ale v tomto případě bychom měli držet fantazii na uzdě a nohama stát pevně na zemi. Žádný člověk není dokonalý a je jen na nás, jestli dokážeme dotyčného přijmout i s jeho chybami.

    V každém zdravém vztahu by měla být určitá harmonie a symetrie, partneři by si měli vycházet vstříc a navzájem se nezatěžovat přemrštěnými požadavky. Podstatnou součástí každého partnerského svazku je také poměrně vysoká míra tolerance. Ženy by se měly smířit s tím, že jejich partner dá čas od času přednost svým kamarádům, že si nepřeje být rušen při sledování sportovního utkání, že nemá výrazný smysl pro pořádek. Nutno připomenout, jak muži naopak snášejí naši náladovost, trpělivě přečkávají žárlivé scény a dovedou se smířit s vášní pro utrácení, jež je téměř všem zástupkyním ženského pohlaví vlastní. Chce-li mít žena vedle sebe dokonalého muže, musí sama usilovat o to, aby byla v jeho očích dokonalá. Zbavme se představy, že budeme držet svojí drahou polovičku na vodítku. Neupínejme se k zažitým společenským vzorcům, podle nichž je žena odsouzená k otrokaření v domácnosti, a muž je považován za stroj na peníze. Pokud si partneři poskytnou dostatek prostoru a dovedou být k sobě tolerantní, mají zaděláno na kvalitní vztah. Ženy pak nebudou beznadějně toužit po svém princi na bílém koni, jenž se ve své podstatě vůbec nepodobá prototypu dnešního muže, ale spíše chrabrému rytíři z pohádky. Skutečný život je však o něčem jiném.

    Smyslem tohoto článku nebylo zničit iluzi prince na bílém koni, ale naopak ukázat, že ideálního partnera můžeme najít i v normální chybující osobě. Dokonalý partner není ten, který je úplně bez chyby.

    Je to člověk, s nímž chceme být i přes všechny jeho nedostatky.

    Přečtěte si také: