Navštivte také: Coworking33 - Sdílené kanceláře Břevnov
  • Titulní stránka
  • Krása a móda
  • Sex a vztahy
  • Zdraví a relax
  • Děti a rodina
  • Recepty
  • Horoskopy
  • Soutěže
  • Velký věkový rozdíl: Může to fungovat?

    5.7.2010, Hana Kudrnová

    Velký věkový rozdíl mezi partnery není v současné době ničím neobvyklým. Stále více věkově nevyrovnaných vztahů vidíme v showbyznysu, ale i v našem okolí. Může takové soužití fungovat, nebo je stejný věk partnerů podmínkou?

    Různé statistiky ukazují, že nejdéle trvající vztahy panují tam, kde je žena o pět až sedm let mladší než muž. Vědci zároveň dodávají, že tato záležitost je velmi individuální a záleží hlavně na vyzrálosti obou partnerů. Když ženy přesáhnou hranici dvaceti let, začínají si podvědomě vybírat partnery zodpovědněji s ohledem na svou budoucí rodinu a její zázemí. Takové podmínky většinou její vrstevníci nesplňují, a tak se často stává, že si žena vybere o mnoho let staršího a tím pádem “vybouřeného” muže. Ovšem nouze není ani o páry, kde je tou starší žena.

    Mohl by být váš otec
    Pokud má žena partnera o generaci staršího, ukazuje to na určitou míru větší vyzrálosti. Těžko by si čtyřicetiletý muž měl co říct s dvacítkou, která každý pátek vyhledává taneční parkety. S nadsázkou by se dalo říct, že páry starší muž – mladší žena tedy většinou tvoří “ta uvědomělá” a “pan nestárnoucí”. Mužská polovička už bývá finančně zajištěná, má své zkušenosti a v životních situacích si umí poradit. Uvědomělá mladší žena je prvkem osvěžujícím a inspirativním. Proč by takový vztah nemohl fungovat? Samozřejmě zde hraje roli spousta dalších kritérií, jako společné zájmy a porozumění. Ale to už je předpoklad pro všechny vztahy obecně.

    Když ženu okouzlí mladíček
    Ničím neobvyklým není ani vztah starší ženy a mladšího muže. Ti ženám začnou imponovat v době, kdy už si samotné nepřipadají nejmladší. Zájem takového muže dokáže zvednout sebevědomí jako nic jiného. Přestanou si s ním připadat, že péče o vzhled už pro ně nemá význam, a stávají se odvážnějšími a krásnějšími. Taková žena se opravdu nemá za co stydět; i v tomto případě jde o vyzrálejšího mladého muže, který hledá zkoušenou partnerku bez zbytečných emocionálních výlevů.

    Obohacují se navzájem
    Milostné a partnerské vztahy představují snad nejdůležitější a také nejsložitější oblast v lidském životě. Každý člověk si nejprve musí ujasnit priority, než do nějakého vztahu vstoupí. Co od něho nebo od ní vlastně očekávám? Teprve potom se může zodpovědně rozhodnout, zda si s věkově odlišným partnerem vůbec začít. Obecně se takoví lidé mohou velmi obohatit; starší partner předává zkušenosti a mladší zase inspiraci. Dokazují to například manželství americké herečky Demi Moore (47) a Ashtona Kutchera (32) nebo Karla Gotta (70) a Ivany Macháčkové (34).

    Přečtěte si také: