Navštivte také: Coworking33 - Sdílené kanceláře Břevnov
  • Titulní stránka
  • Krása a móda
  • Sex a vztahy
  • Zdraví a relax
  • Děti a rodina
  • Recepty
  • Horoskopy
  • Soutěže
  • Kdy píchnout ouška miminku?

    1.9.2016, Komerční sdělení

    Celá řada maminek po narození jejich holčičky bojuje s otázkou, jestli jí nechat píchnout ouška a v jaké době. V současné době se nabízí dvě způsoby, jak píchnou ouško a na dobu, kdy je to nejlepší je také více názorů. Jaké jsou tedy možnosti a co doporučují odborníci, se dočtete v následujícím článku.

    Je to holčička nebo chlapeček?

    Pokud nemáte kočárek a svou malou princeznu oblečenou celou v růžové nebo červené barvě, téhle otázce se prakticky nevyhnete. Ale můžete okolí jednoznačně ukázat, že se vám narodila krásná holčička a ozdobit ji dětskými náušnicemi.

    Radost tím, že bude nosit náušničky, jistě uděláte i svým babičkám, které moc rády kupují svým vnučkám dětské náušnice. Nejčastěji se volí drobné jemné zlaté náušnice, v klasické žluté barvě, ale stále více se oblíbenými stávají náušnice z bílého zlata.

    Kdy nastává vhodná doba?

    Názory na to, kdy je vhodná doba píchnout ouška jsou různé. Dříve převládal názor, že je dobré hned po narození, že miminko tolik necítí bolest, ale od toho se ustupuje, protože určité výzkumy prokázaly, že miminko pouze nedokáže bolest vyjádřit, nikoli že ji necítí.

    Od píchání oušek také mnohé maminky odrazuje velký počet akupunkturních bod, které v ušním boltci jsou. Při nesprávném píchnutí tak může dojít k poškození dítěte. Kompromisem může být nechat rozhodnutí na dívce, až doroste do věku, kdy si o tom bude moci rozhodnut sama.

    Podle odborníků je nejlepším věkem období mezi 3. - 6. měsícem života miminka. Dítě je již dostatečně váhové vyvinuté, psychomotoricky prospívá a má za sebou druhé očkování (hexavakcínu). Doba se ale může lišit, protože první očkování - tuberkulóza mívá nepříjemné reakce, z vpichu jde sekrece a celé další očkování se posouvá dokud se vpich nezahojí.

    Ideální doba je kolem 4. měsíce, kdy si miminko ještě nesahá na ouška a hojení je tak rychlejší a miminko si nezpůsobuje bolest.

    Píchnout nebo nastřelit?

    V současné době jsou zda způsoby jak je možné píchnout ouško. Prvním je tradiční píchnutí kanylou a druhým je moderní nastřelení. Každý způsob má své výhody a nevýhody, podle kterých se můžete rozhodnut.

    Tradiční píchnutí

    Tradiční píchnutí ušního boltce kanylou může provádět pediatr nebo ORL specialista či chirurg. Důležité je, aby měl vždy dostatek zkušeností. Výhody píchnutí jsou nižší cena a také fakt, že náušnice už se z ucha nemusí vyndat a měnit se po čase za jiné.

    Dětské náušnice by se před použitím měly nechat minimálně 48 hodin nechat namočené v lihu kvůli dezinfekci. Měly by být z kvalitního kovu, tedy nejlépe ze zlata nebo chirurgické oceli, aby se předešlo alergické reakci.

    Rychlé a méně bolestivé nastřelení

    Moderní způsob nastřelení se provádí v tetovacích nebo kosmetických salónech. Nastřelení je rychlé, sterilnější a rozhodně méně bolestivé. Je tak pro malé holčičky naprosto ideální. Nastřelení se provádí speciální nastřelovací pistolí.

    Při vytváření vpichu se automaticky do ucha nastřelí také hojící náušnice z chirurgické oceli. Ta se po čase hojení ( 5 týdnů) musí vyndat a do ouška se pak dají vybrané dětské náušnice. Bílé zlato nebo bioplast bývají v současné době volené nejčastěji.

    Způsob nastřelení je nejen téměř bezbolestný, ale také přesnější a nekrvavý. Většinou se děti leknou spíše zvuku pistole než že by je nastřelení bolelo. U nastřelení je dobré, aby dítě již zvládalo sedět a náušnice mohla být přesná. Existují ovšem i salóny, které mají pistole přizpůsobené na ležení.

    Přečtěte si také: