Navštivte také: Coworking33 - Sdílené kanceláře Břevnov
  • Titulní stránka
  • Krása a móda
  • Sex a vztahy
  • Zdraví a relax
  • Děti a rodina
  • Recepty
  • Horoskopy
  • Soutěže
  • Jak se stravovat v těhotenství

    11.10.2012, Eva Mikšíková

    Početím dítěte na ženu dopadá celá řada úkolů a povinností. Žena se musí vzdát svých nezdravých návyků a pestrým a zdravým jídelníčkem zajistit správný vývoj dítěte.

    Začněte se správně stravovat ještě před početím

    Mnoho z Vás již určitě slyšelo, že je nutné se správně stravovat během těhotenství. Ano, to je bezesporu pravda. Neměli bychom ale zapomínat, že naše tělo potřebuje být v dobré kondici již při početí dítěte a tedy je nutné začít se správným stravováním ještě dříve, než se s partnerem začneme o potomka pokoušet.

    Nejenom zdravý a pestrý jídelníček

    Základem pro správný vývoj dítěte je zdravá a bohatá strava. To ale neznamená, že bychom se měli zaměřit pouze na tuto složku a další věci opomíjet. V první řadě bychom se měli zbavit všech návyků, které by mohly život miminka ohrozit. Z našeho života by pro tuto dobu měly vymizet jak cigarety, tak samozřejmě i alkohol. Naše tělo by se také mělo dostat do optimální kondice, protože miminko znamená pro ženský organismus obrovskou zátěž. Toho nejlépe docílíme speciálními cviky nebo plaváním.

    Pití a strava

    Strava nastávající maminky by měla obsahovat všechny složky potravy. Oproti běžnému jídelníčku by zde měly být více zastoupeny bílkoviny, které mají vliv na stavbu těla. Nejlepším zdrojem živočišných a rostlinných bílkovin je maso (zejména ryby a drůbež), mléčné výrobky, luštěniny a obilniny.

    Vyhýbat bychom se neměly ani tukům, které nám dodají potřebnou energii. Ovšem v tomto případě bychom měly být obezřetné a příliš to s nimi nepřehánět, pokud nechceme, aby nám po porodu vracení se na běžnou váhu trvalo dvakrát tak dlouho.

    Co se týče cukrů, je dobré se vyvarovat nadměrné konzumaci všech možných sladkých zákusků, dortů a čokolády, které by se v konečné fázi mohly promítnout do kazivosti zubů nebo minimálně způsobit přibývání na váze. Jako náhrada se doporučují tzv. zdravé cukry, které jsou obsažené v celozrnném pečivu, rýži nebo bramborech.

    Zapomínat bychom neměly především na dostatek vitaminů a minerálních látek. Vhodné jsou i vitaminové doplňky stravy – zejména železo, vápník, hořčík, jód a zinek.

    Také bychom měly myslet na to, že je nejen potřeba konzumovat vyváženou stravu, ale také ve správném množství doplňovat tekutiny. Zatímco běžně by člověk měl vypít 2 litry denně, v době těhotenství by se množství vypitých tekutin mělo pohybovat okolo 3 litrů. Ovšem s množstvím tekutin bychom to neměly ani příliš přehánět, abychom zbytečně nezatěžovaly ledviny. Obecně platí, že nejvhodnějším nápojem je pramenitá voda, zatímco ochuceným a slazeným vodám je lépe se vyhnout.

    Pokud jste již s přítelem ve fázi plánování potomka, rozhodně nepodceňte přípravu. Zdravá strava a odstranění některých návyků mohou miminko ochránit před alergiemi a některými nemocemi. Kromě toho se i Vy budete cítit zaručeně lépe.

    Přečtěte si také: