Navštivte také: Coworking33 - Sdílené kanceláře Břevnov
  • Titulní stránka
  • Krása a móda
  • Sex a vztahy
  • Zdraví a relax
  • Děti a rodina
  • Recepty
  • Horoskopy
  • Soutěže
  • Rodinné spoření - spořte na stáří

    7.5.2010, Tomas Huček

    V životě každého člověka jsou okamžiky, ve kterých ocení jistou finanční pomoc. Proč bychom ale měli brát finance zvenčí, kde následně musíme platit nemalý úrok, když můžeme v případě nouze sáhnout na naše úspory. Existuje hned několik způsobů, jak zužitkovat jistou finanční částku, bez které se běh naší rodiny obejde. Všechny možnosti se liší svým využitím a mají jisté výhody a nevýhody. Jedno však mají společné, jsou to dobří pomocníci v okamžiku nouze.

    Řekněme si, jaké výhody přináší vlastní spoření. Je jich hned několik a mohou zásadně ovlivnit naše další chování. První výhodou je zhodnocení přebytečných finančních prostředků. Jestliže se vám poštěstí a obdržíte jistý finanční dar třeba od příbuzných, pak velmi dobrým řešením je uložit ho na nějaký spořicí účet nebo termínovaný vklad. Za deset nebo dvacet let může z této částky být zajímavá suma, která může částečně pokrýt nákup nového auta nebo výměnu oken. Další neopomenutelnou výhodou je fakt, že v případě potřeby máte jistou rezervu, kterou můžete využít. Nemusíte se tedy doprošovat bank nebo jiných institucí s žádostí o půjčku a ještě jim za půjčené peníze platit vysoký úrok. Na jistý druh spoření vám navíc přispívá stát a váš zaměstnavatel, tudíž vaše peníze podpoří ještě jiní. Obecně se však dá říci, že založením jakéhokoliv druhu spoření dáváte své rodině určitý stupeň nezávislosti.

    Samozřejmě že existují i nevýhody. Tou největší je asi odložená spotřeba. Vaše současná přání musíte odložit na budoucnost a částečně se uskromnit. Mnohá spoření jsou navíc vázána časovým faktorem, takže ho nelze okamžitě vyplatit bez sankcí za předčasný výběr. Problém také nastává s vhodným výběrem spoření, protože mnoho bank a institucí nabízí všemožné úrokové míry, časové intervaly spoření a jiné podmínky, takže vyznat se v jednotlivých nabídkách je obtížné.

    V jednom z našich příštích článků bychom se podívali na konkrétní druhy spoření, jež lze využít v České republice. Každý z nich je určen pro jiný typ situací a nabízí jiné podmínky.

    Přečtěte si také: